TRIBINA DJECA U PROMETU Martina Tišljar, Denis Varga, Marin Pavoković i Domagoj Mikulić nagrađeni za ljubazno ponašanje u prometu

Martina Tišljar, Denis Varga, Marin Pavoković i Domagoj Mikulić primjer su odgovornih vozača, a za svoje ljubazno ponašanje u prometu danas (srijeda) su i nagrađeni. Naime, oni su odabrani kao četiri vozača koji su na Dan ljubaznosti u prometu na ljubazan način propustili pješake na pješačkim prijelazima.

Nagrade su dobili na tribini pod nazivom “Djeca u prometu” koju su organizirali Policijska uprava virovitičko-podravska, Autoklub Virovitica i Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica. Ova tribina okupila je stručnjake prometne, pedagoške i medicinske struke, ali i prometne policajce koji su govorili o problematici stradavanja djece u prometnim nesrećama. Svatko iz svoga kuta pričao je prisutnima o mjerama koje poduzimaju kako bi povećali sigurnost sudjelovanja djece u prometu, bilo u svojstvu pješaka, biciklista ili putnika u vozilima.

IMG 20181121 170855

Prema riječima Anite Relić, policijske službenice za prometnu preventivu u PU virovitičko-podravskoj, broj prometnih nesreća i stradavanja djece se smanjuje.

– U odnosu na razdoblje od prije desetak godina na području naše Policijske uprave broj stradale djece je značajno smanjen, no još uvijek svako dijete koje strada u prometnoj nesreći je previše – rekla je A. Relić ističući kako je ove godine dvoje djece teško, a deset lakše ozlijeđeno u prometnim nesrećama na našem području. Kako kaže, djeca najčešće stradavaju kao putnici u vozilima, a upravo iz tog razloga važno je pravilno ih zaštititi – u autosjedalicama, no kada su one u pitanju podaci su poražavajući.

IMG 20181121 170942

– Prošle godine troje od četvero djece nije prevoženo na zakonski propisan način, koji je minimum minimuma sigurnosti. Ove godine statistika je bolja pa se sada svako drugo dijete prevozi na propisan način, no ove brojke su i dalje zabrinjavajuće i neprihvatljive – upozorila je A. Relić istaknuvši kako je odgovornost svakog roditelja učiniti sve kako bi zaštitio svoje dijete, a kad se uzme u obzir da autosjedalica spašava život djeteta u slučaju prometnih nesreća te smanjuje do 70 posto teških ozljeda razlozi njezina ne korištenja nikako ne mogu biti opravdani.

Autoklub Virovitica i PU virovitičko-podravska u svoje brojne aktivnosti redovno uključuju različite institucije, posebice odgojno obrazovne, kako bi prometnu kulturu podigli na višu razinu i sudjelovanje djece u prometu učinili sigurnijim.

IMG 20181121 171259

– Nadamo se da svaka naša preventivna aktivnost ima pozitivan efekt i da znači barem jedno stradalo dijete u prometnim nesrećama manje. Rad s djecom nije važan samo zbog sprječavanja njihova stradavanja u prometnim nesrećama, nego preventivnim djelovanjem pokušavamo utjecati na tu djecu kao na osobe, jer će se i oni jednog dana pojaviti u prometu i biti sudionici. Pokušavamo podići prometnu kulturu ljudi na višu razinu jer nas samo to može dovesti do povoljnijeg stanja sigurnosti u prometu – zaključila je A. Relić. (www.icv.hr, ml)

[g-gallery gid=”492257″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content