U Orahovici održana promocija knjige Marijana Gubine “260 dana” i projekt “Mirotvorac”

U organizaciji Srednje škole ”Stjepan Ivšić” Orahovica i Ogranka Matice hrvatske u društvenoj dvorani škole, a u sklopu Mjeseca hrvatske knjige i Dana sjećanja na Grad Heroj Vukovar, održana je promocija knjige Marijana Gubine iz Dalja ”260 dana” .

Uz promociju predstavljen je i Gubinin projekt ”Mirotvorac” namijenjen upravo srednjoškolcima.

-U svom romanu opisao sam 260 svojih dana pakla u logoru, ali želja mi je tim djelom bila pokazati današnjim generacijama koliko bi trebali biti zahvalni slobodom koju imaju, zdravljem i životom oko sebe. Upravo zbog toga smo pokrenuli i projekt ”Mirotvorac” u kojem roman koristim kao jednu vrstu alata iščitavajući četiri odlomka koja govore o užasu rata, ali paralelno kompariram sve te strahote sa životom današnjice i pokušavam doprijeti do mladih da znaju cijeniti svoje roditelje, sestre i braću, i sve što imaju oko sebe, to je najveće bogatstvo – rekao je Gubina te nastavio u tonu sjećanja na žrtve rata.

Marijan Gubina u Orahovici 1 Custom

-Evo, u mjesecu smo kada se nešto intenzivnije prisjećamo žrtava rata, posebno ovih dana na one vukovarske koji su proživljavale najteže trenutke do samoga pada, a onda je uslijedio pravi pakao. Ja sam svojim romanom želio prikazati svoj pakao logora zajedno sa šesteročlanom obitelji gdje sam bio lišen slobode i uistinu izložen najtežem obliku nasilja. Roman je knjiga samo pomoći, ona je dio novije hrvatske povijesti domovinsko-obrambenog rata i dio literature povijesnih tematika. Kroz ovaj roman ja sam opisao svojih 260 dana pakla logora, ali ustvari roman govori o kalvariji hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, on je prikaz križa svih Hrvata kojeg su proživjeli u ratnim trenucima – pričao je Gubina.

260 dana Marijana Gubine ostvario je sjajan uspjeh, naime roman je preveden na 15 jezika, po njemu je napravljena kazališna predstava koja je dobila šest povijesnih nagrada, Hrvatski radio je snimio radio dramu,. a uskoro će prema tom romanu biti snimljen i film visoke hollywoodske produkcije.

-Za mene kao autora najveća je nagrada što djecu i mlade ne treba tjerati da čitaju taj roman, već oni tjeraju starije da pročitaju i svoje učitelje da im organiziraju odlazak na predstavu. To je nešto što posebno veseli i daje motiv više, a ono što me također raduje je i činjenica da i Hrvati u inozemstvu pričaju o svojoj novijoj povijesti – zaključio je Gubina uoči samog predavanja, a kada je krenuo pričati pred orahovačkim srednjoškolcima, kao rijetko do sada, bio je potpuni muk punih 45 minuta. Svi su u dahu pratili i ulomke i Marijanove komentare i prepuni dojmova otišli svojim kućama.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content