U Orahovici održano predavanje na temu ”Kako se nositi s gubitkom voljene osobe?”

Udruga za promicanje ljudskih prava ”Putokaz” Orahovica organizirala je predavanje pod nazivom ”Podrška u zajednici”, a s glavnom temom ”Kako se nositi s gubitkom voljene osobe?”.

Predavanje je otvorila predsjednica Putokaza Suzana Đebro-Maričić zahvalivši prisutnima na dolasku naglasivši kako je riječ o iznimno aktualnoj i korisnoj temi za građane Orahovice. Predavanje je održala diplomirana teologinja Vanesa Šerić iz udruge PUKS Belišće.

-Stres je zapravo reakcija na sve ono što nas pogađa, a gubitak voljene osobe je nešto najteže što nam se može dogoditi i na to se naravno ne možemo pripremiti. Ja sam primijetila da su u našem društvu smrt i gubitak tabu teme, a tuga se prezentira kao emocija koja nije dobro došla. Tuga je jedna od itekako važnih reakcija na gubitak, a žalovanje kao proces oslobađa čovjeka kroz koji on raste i mijenjajući se postaje novi čovjek te na taj način može prepoznati novu vrijednost života – rekla je u uvodnom dijelu Vanesa Šerić.

Ističe kako je ljudima koji su izgubili voljenu osobu teško, zapravo nemoguće bilo što reći, već je važno slušati onoga koji žaluje.

2711predadvanje 2 Custom

-Svatko se na svoj način odluči žalovati i moramo za to dati priliku iako se nama ponekad u okolini neke vrste žalovanja čine potpuno neprihvatljive. Oporavak od tuge je zapravo pospremanje emocija, pospremanje uspomena, znači treba se zapravo odvažiti pronaći smisao i zahvalnost što je jako teško – nastavila je naša sugovornica.

Naglašava kako je stručna pomoć potrebna kada čovjek više nije u stanju svakodnevno vršiti svoje životne dužnosti, i uopće nije problem tada razgovarati sa svojim liječnikom obiteljske medicine jer je ta prva podrška zapravo iznimno važna.

-Mi danas ne bi trebali psihologe i psihijatre gledati kao nekakve neprijatelje, jer zapravo najveći problem je da ljudi o svojim problemima zapravo ne žele razgovarati i zato i organiziramo ovakva predavanja kako bi dopreli do ljudi, do njihovih misli i doveli ih da otvoreno pričaju o svom šoku, depresiji i žalovanju – zaključila je Šerić nakon čijeg predavanja je bilo puno raznih pitanja na koja je spremno odgovarala.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content