U pitomačkoj osnovnoj školi održano predavanje za roditelje: “Zlostavljanje i nasilje putem interneta i mobitela”

blank
Foto: viroviticko-podravska.policija.hr

U Osnovnoj školi Petar Preradović u Pitomači policijska službenica za prevenciju PU virovitičko-podravske Ana Kratohvil Katić, u suradnji s kontakt policajcem, održala je predavanje roditeljima učenika 5. razreda na temu „Novi oblici nasilja – zlostavljanje putem interneta i mobitela – Cyberbullying.

Obzirom na nove oblike nasilja među mladima, cilj ovog predavanja bio je upoznati roditelje sa prednostima i opasnostima koje nosi Internet, što je elektronično nasilje i njegove specifičnosti, kako zaštiti učenike od neprimjerene elektroničke komunikacije.

Kako bi bili što bolje educirani i upoznati, roditeljima je ukazano na razliku i specifičnosti elektroničkog nasilja u odnosu na klasično nasilje, odnosno da elektroničko zlostavljanje može biti prisutno među vršnjacima, ali mete mogu biti i odrasli, kao na primjer profesori i nastavnici, te da bez fizičkog kontakta sa žrtvom i publikom, mladi teže vide i razumiju štetu koju njihove riječi mogu nanijeti, a ponekad i poruke koje se šalju iz šale mogu povrijediti, premda nisu imale namjeru zlostavljati nekoga.

Cyber bull pittomača 2018 2
Foto: viroviticko-podravska.policija.hr

Također, kroz predavanje roditelji su informirani da je elektroničko nasilje prisutno 24 sata, 7 dana u tjednu, a izloženost i kod kuće i na mjestima koja su ranije bila sigurna za dijete, dok publika i svjedoci mogu biti mnogobrojni i brzo se povećavaju, a anonimnost pojačava osjećaj nesigurnosti kod žrtve. Po dobivenim spoznajama iz škole, sve je manje verbalnog i fizičkog nasilja među učenicima u školskim hodnicima.

Tijekom predavanja roditeljima je prikazan desetominutni video film pod nazivom „Reci NE!“, koji je dio EUROPOLOVE kampanje protiv on-line iskorištavanja. Na kraju predavanja im je savjetovano ako bi dijete primilo prijeteću, uznemirujuću ili seksualno neprimjerenu poruku ili se od njega traži da drugim osobama pošalje svoje neprimjerene fotografije ili video isječke, neka odmah izvijeste policiju;

– pozivom na broj 192, gdje će vas dežurni operateri preusmjeriti na stručno osposobljenog policijskog službenika
– slanjem e-mail poruke na adresu policija@mup.hr
– putem web stranice MUP-a, prijavom na „Red button”
– dolaskom u najbližu policijsku postaju ili policijsku upravu (viroviticko-podravska.policija.hr)