UREDI DRŽAVNE UPRAVE Na Kolegiju raspravljali o poljoprivrednom zemljištu i reformi sustava

Danas (utorak) je u Kuriji Janković održana sjednica Kolegija predstojnika Ureda državne uprave u županijama. Tom prigodom okupili su se mnogi visoki dužnosnici, predstavnici županija, a među njima i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović. Župan je izrazio zadovoljstvo što se ovaj Kolegij održao upravo u Virovitičko-podravskoj županiji, u Kuriji Janković.

Od mnogih tema, na dnevnome redu našla se i ona koja predstavlja velik problem načelnicima i gradonačelnicima općina, a riječ je o povratu zemljišta. – Upravo povratom nacionaliziranih površina, u prvome stupnju, bave se i Uredi državne uprave – naglasila je između ostaloga Sanja Bošnjak, domaćin Kolegija.

 

Josipa Rimac, državna tajnica Ministarstva uprave, govorila je više o reformi Državne uprave. – Intencija je da se kroz novi Zakon o sustavu državne uprave, uredima u gradovima i općinama, pripoje ovlasti koje trenutno obavlja Županija. Na taj način započinje prava decentralizacija i jačanje samih županija te još bolja i efikasnija usluga svim građanima. U samome organizacijskome smislu neće biti velikih promjena, uredi će biti i dalje na onim pozicijama na kojima jesu, mreža ureda kako u sjedištu županije, tako i u drugim gradovima će ostati ista, ali u sustavu će biti županijska – objasnila je J. Rimac.

– Na taj način će se pomoći građanima, smanjit će se birokracija, papirologija te šetnja „od šaltera do šaltera“, kao i muke oko takvih poslova – zaključio je Andrović. (www.icv.hr, lmh, foto: T. Szabo)