Voćinski lovci i članovi UDVDR Ogranak Voćin odali počast smrtno stradalim kolegama

foto: D. Božičković

Kod spomen obilježja voćinskim i austrijskim lovcima podignutom na mjestu njihove pogibije u šumskom predjelu Budim, kao i kod spomenika Voćinskoj žrtvi u središtu Voćina, članovi Samostalne hrvatske lovačke udruge Jelen iz Voćina i predstavnici UDVDR RH Ogranak Voćin obilježili su obljetnicu tragičnog događaja i odali počast svojim stradalim kolegama. Prigodne riječi prilikom odavanja počasti polaganjem upaljenih lampiona izrekao je predsjednik SHLU Jelen Voćin Krešimir Dorić.

foto: D. Božičković

Dana 13. studenoga 1999. godine nesretni su lovci, približno četiri kilometra od Huma, mjesta nedaleko od Voćina, vraćajući se traktorom s prikolicom iz turističkog lova, stradali u eksploziji kada je jedan kotač traktora prešao preko protutenkovske mine zaostale iz Domovinskog rata. Na mjestu događaja nastao je krater promjera oko tri metra i gotovo metar i pol dubok, a svuda uokolo bili su ostaci uništenog traktora i raznesenih tijela nesretnih lovaca.

foto: D. Božičković

Poginuli su: Zorica Runje, Marko Bartolović, Franz Scheitl, Johann Gehringer, Franz Nammerbacher i Franc Vogler, a još četiri lovca teško su ozlijeđena, liječnik iz Voćina Davorin Runje, te austrijski državljani Gerhard Marx, Gerhard Lehner i Fritz Gedinger. Od deset stradalih, njih sedam bili su austrijski državljani.

(www.icv.hr, adf)