ČUVAJTE NOVČANIKE I TORBICE Dok vi kupujete hranu i poklone, lopovi vrebaju na vaša kolica

Početkom prosinca djelatnici PU virovitičko-podravske završili su kriminalističko istraživanje nad 57- godišnjakom iz Slatine, koji je iskoristio nepažnju 52-godišnje žene i kojoj je iz ruksaka, za vrijeme kupovine u jednom trgovačkom centru ukrao novčanik, mobitel i kartice.

Žena je u trgovinu ponijela 3000 kuna, kako bi obavila kupnju no ubrzo ostala i bez novca i dokumenata, zahvaljujući nepažnji i tako postala dijelom nesretne policijske statistike. Ovo je samo jedan od primjera takvih slučajeva.

“Lov u mutnom” na novac i kartice te osobne dokumente lopovi posebno njeguju u vrijeme blagdana pa je policija još jednom upozorila građane da novčanike, torbe, osobne iskaznice i druge dokumente drže na oku za vrijeme kupovine, osobito ovih dana, kada kreće blagdanska groznica i kada će trgovački centri i trgovine biti pune, a na blagajnama gužva.

NA RUKU LOPOVIMA

– Ni u kom slučaju ne ostavljajte torbice, ruksake ni novčanike u kolicima, a novac uvijek čuvajte uz sebe. PIN kartice nemojte nositi u novčaniku, gdje će lako doći u ruke kradljivcima, ako vam ga uzmu iz torbice. Radije ga zapišite na neko drugo mjesto ili ga unesite u mobitel. Mobitel zaštitite lozinkom – savjetuju policijski službenici koji su se na videonadzorima korištenima u istrazi nagledali raznih primjera ljudske neopreznosti, a koja je spretnim lopovima išla na ruku.

Lopovi su ponekad dobro uhodani, prate svoje buduće žrtve, nerijetko umirovljenike. Neki od njih imaju i strategiju: ako su u paru, jedan zabavlja žrtvu, pita je za cijenu proizvoda ili mišljenje o nečem, dok drugi poseže za sadržajem u kolicima ili torbici.

Dovoljan je samo tren nepažnje, upozorava policija, da se počini velika šteta. Uz novac koji se žrtvi gotovo nikad ne vrati, šteta se odnosi i na pokradene dokumente čiju je krađu potrebno prijaviti, proći zakonsku proceduru te ih sve ponovno izvaditi, što oštećenoj osobi stvara dodatak trošak u cijeloj situaciji.  (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content