DVA POŽARA ZBOG NEPAŽNJE Kuće stradale zbog električne grijalice i benzina u dnevnom boravku

Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe u Slatini imali su prošlog vikenda pune ruke posla – gorjele su obiteljske kuće, po jedna u Slatini i Ćeralijama, a sve zbog nepažnje, pokazala je istraga.

U subotu se u jutarnjim satima zapalila obiteljska kuća u Slatini. Kriminalističko istraživanje, koje su proveli djelatnici službe kriminalističke policije i inspektor za zaštitu od požara, utvrdilo je kako je požar u unutrašnjosti dnevnog boravka “skrivila” električna grijalica.

Budući da se nalazila vrlo blizu kreveta, prenijela je toplinu na posteljinu i zapalila je, buknuo je požar i ubrzo se proširio na cijeli dnevni boravak i dio kuće. Vlasnik (65) je u posljednji tren sam izašao iz vatrene stihije, koju su ubrzo pod kontrolu stavili, a potom i ugasili vatrogasci iz JVP Slatina.

Pomoć vlasniku kuće pružila je hitna pomoć na licu mjesta, a zbog velike količine dima koji mu je stvorio probleme s disanjem odmah je prevezen u Opću bolnicu u Virovitici, na daljnju medicinsku obradu. Šteta iznosi nekoliko desetaka tisuća kuna.

VATROGASCI SPRIJEČILI TRAGEDIJU 

Nepažnja je bila uzrok i drugog požara, koji je buknuo u nedjelju oko 13 sati u Ćeralijama kod Slatine, u kući u kojoj prebiva 28-godišnji muškarac. Kako bi naložio vatru, muškarac je u dnevnom boravku upotrijebio kanister s benzinom, a dio tekućine prolio se po podu. Kad je zapalio vatru, zapalio se i benzin, a vatra se počela naglo širiti po prostoriji i ostatku kuće te se otela kontroli.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o osobi s teškoćama u razvoju koja živi sama. Budući da je bezuspješno pokušavao zapaliti vatru kako bi se ugrijao, muškarac je odlučio proces “skratiti” benzinom. Nažalost, prolivena tekućina zapalila se i na podu te je boravak ubrzo bio u plamenu.

Muškarac je spas odlučio potražiti na tavanu, gdje su ga pronašli vatrogasci kada su stigli na intervenciju te ga izveli na sigurno. Da hrabri i spretni vatrogasci nisu brzo reagirali, cijeli slučaj završio bi tragično. I u ovom slučaju samo materijalna šteta iznosi nekoliko desetaka tisuća.

Kako bi se ovakve situacije izbjegle, kao i tragedije u požaru, policija i vatrogasci ponovno apeliraju na građane da budu oprezni, da se drže uputa o korištenju električnih grijalica i drugih izvora topline te da zapaljene cigarete, svijeće, lampice i žarulje (npr. u inkubatorima) uvijek drže “na oku” i ne ostavljaju bez nadzora.

Ujedno, dobro je podsjetiti da se upozorenje odnosi i na punjače za razne uređaje, a koje nikako ne treba ostavljati bez nadzora, osobito preko noći. Jer, kako pokazuju iskustva građana, dovoljna je samo jedna iskra koja može promijeniti sve. (www.icv.hr, mlo)