DVA POŽARA ZBOG NEPAŽNJE Kuće stradale zbog električne grijalice i benzina u dnevnom boravku

Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe u Slatini imali su prošlog vikenda pune ruke posla – gorjele su obiteljske kuće, po jedna u Slatini i Ćeralijama, a sve zbog nepažnje, pokazala je istraga.

U subotu se u jutarnjim satima zapalila obiteljska kuća u Slatini. Kriminalističko istraživanje, koje su proveli djelatnici službe kriminalističke policije i inspektor za zaštitu od požara, utvrdilo je kako je požar u unutrašnjosti dnevnog boravka “skrivila” električna grijalica.

Budući da se nalazila vrlo blizu kreveta, prenijela je toplinu na posteljinu i zapalila je, buknuo je požar i ubrzo se proširio na cijeli dnevni boravak i dio kuće. Vlasnik (65) je u posljednji tren sam izašao iz vatrene stihije, koju su ubrzo pod kontrolu stavili, a potom i ugasili vatrogasci iz JVP Slatina.

47440591 343596269773656 4967193380778934272 n

Pomoć vlasniku kuće pružila je hitna pomoć na licu mjesta, a zbog velike količine dima koji mu je stvorio probleme s disanjem odmah je prevezen u Opću bolnicu u Virovitici, na daljnju medicinsku obradu. Šteta iznosi nekoliko desetaka tisuća kuna.

VATROGASCI SPRIJEČILI TRAGEDIJU 

Nepažnja je bila uzrok i drugog požara, koji je buknuo u nedjelju oko 13 sati u Ćeralijama kod Slatine, u kući u kojoj prebiva 28-godišnji muškarac. Kako bi naložio vatru, muškarac je u dnevnom boravku upotrijebio kanister s benzinom, a dio tekućine prolio se po podu. Kad je zapalio vatru, zapalio se i benzin, a vatra se počela naglo širiti po prostoriji i ostatku kuće te se otela kontroli.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o osobi s teškoćama u razvoju koja živi sama. Budući da je bezuspješno pokušavao zapaliti vatru kako bi se ugrijao, muškarac je odlučio proces “skratiti” benzinom. Nažalost, prolivena tekućina zapalila se i na podu te je boravak ubrzo bio u plamenu.

47683486 924023567985159 3925226983260160000 n

Muškarac je spas odlučio potražiti na tavanu, gdje su ga pronašli vatrogasci kada su stigli na intervenciju te ga izveli na sigurno. Da hrabri i spretni vatrogasci nisu brzo reagirali, cijeli slučaj završio bi tragično. I u ovom slučaju samo materijalna šteta iznosi nekoliko desetaka tisuća.

Kako bi se ovakve situacije izbjegle, kao i tragedije u požaru, policija i vatrogasci ponovno apeliraju na građane da budu oprezni, da se drže uputa o korištenju električnih grijalica i drugih izvora topline te da zapaljene cigarete, svijeće, lampice i žarulje (npr. u inkubatorima) uvijek drže “na oku” i ne ostavljaju bez nadzora.

IMG 07f5bcaa44a996df92c367ac85993aad V

Ujedno, dobro je podsjetiti da se upozorenje odnosi i na punjače za razne uređaje, a koje nikako ne treba ostavljati bez nadzora, osobito preko noći. Jer, kako pokazuju iskustva građana, dovoljna je samo jedna iskra koja može promijeniti sve. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content