”Glasnici istine” trčali ”Fokinom stazom” na 18. memorijalnoj utrci od Pakraca do Omanovca

foto: facebook, Glasnici istine

Članovi udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine”, Pavo Tutenov, Zlatko Milošević, Mario Kovač, Robert Knapić, Nenad Pelengić i Christian Hrvoić sudjelovali su na 18. memorijalnoj utrci ”Fokinom stazom”, od Pakraca do Omanovca.

Memorijalna je to utrka koja je nastala na inicijativu Duška Štrbca, pakračkog branitelja i počasnog člana Udruge maratonaca VPŽ ”Glasnici istine”, a koju organizira HVIDRA Pakrac u spomen na pogibiju zamjenika zapovjednika pakračkog 76. samostalnog bataljuna, Marijana Kulhavi-Foke i 6 Bjelovarčana, Ivana Bedekovića, Antu Čurića, Franju Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša.

Start ove, jedne od najdugovječnjih memorijalnih utrka u Hrvatskoj, bio je tradicionalno ispred obiteljske kuće poginulog Foke u Pakracu na maloj Krndiji, a cilj kod Planinarskog doma Omanovac na Psunju.

foto: facebook, Glasnici istine

Sudionicima utrke pozdravnim riječima obratio se predsjednik Gradskog vijeća grada Pakraca Miroslav Ivančić, pozdravivši ih u ime grada Pakraca, obitelji poginulog Foke, kao i u ime organizatora HVIDRA-e Pakrac.

Ovu memorijalnu utrku u duljini od 11 kilometara, čija se iznimno zahtjevna brdska dionica proteže u duljini od šest kilometara i završava na 655 metara nadmorske visine kod Planinarskog doma Omanovac na Psunju, istrčalo je 35 trkača iz Slatine, Nove Bukovice, Virovitice, Zagreba, Pakraca, Slavonskog Broda, Kutine, Novske, Gornje Gračenice, te legendarni slovenski ultramaratonac Mariborčanin Zmago Horvat.

foto: facebook, Glasnici istine

Po zvršetku memorijalne utrke u Domu Hrvatskih branitelja u Pakracu zahvalnice svim sudionicima uručili su predsjednik pakračke HVIDR-a Stipe Hodak i predsjednik Gradskog vijeća grada Pakraca Miroslav Ivančić.

Inače, Planinarski dom Omanovac za vrijeme Domovinskog rata služio je kao štab neprijateljske vojske i četnika gdje su se odlučivale sve napadne akcije na Pakrac i okolicu.

(www.icv.hr, adf, Glasnici istine)