KOMET 46P WIRTANEN Golim okom ovih dana pratite “zvijezdu repaticu” na nebu, na Božić će biti vidljiva čim padne mrak

Ovog Došašća i Božića zvjezdano nebo bit će bogatije za “zvijezdu repaticu”, vidljivu golim okom. S mjesta podalje od gradske rasvjete, pogled kroz dalekozor ili teleskop na komet 46P Wirtanen pružit će priliku da se u glavi kometa vidi sjajna jezgra, a uokolo nje magličasta koma (atmosfera) nastala približavanjem Suncu.

SVE VIŠE VIDLJIV

Rep kometa bit će znatno manjeg sjaja i fotografije će bolje istaknuti njegove detalje.
Početkom prosinca komet 46P Wirtanen je na granici zviježđa Kita i Eridana, a idućih dana sve bolje će se vidjeti iz naših krajeva.

Od 1. prosinca deklinacija mu raste od -20 stupnjeva (ispod nebeskog ekvatora) do +56 stupnjeva u zviježđu Risa u novogodišnjoj noći. Na našim geografskim širinama na Božić, 25. prosinca, ovaj komet postaje cirkumpolaran i iznad obzora će biti tijekom dana i noći.

Komet Wirtanen
foto: Z. Kovačević

Tijekom studenoga na mrežnim stranicama objavljene su prekrasne fotografije kometa 46P Wirtanen snimljene iz Australije većim teleskopima i osjetljivim digitalim kamerama, iako je tada prostom oku bio nevidljiv. Ovaj komet 16. prosinca približit će se Zemlji na “samo” 11,5 milijuna kilometara, što će ga svrstati među deset Zemlji najbližih prolaza svih kometa “svemirskoga doba” (unazad 60 godina, tj. od lansiranja prvog umjetnog satelita).

Usprkos skepticima koji misle da se oko jezgre ovog kometa promjera samo jednog kilometra ne može formirati velika koma, japanski ekspert za komete Seiichi Yoshida prognozira promjer kome veći od 1 stupnja, što je dvostruko od promjera Mjeseca na nebu.

DIFUZNI SJAJ

Kako je riječ o magličastom nebeskom objektu difuznoga sjaja, puni užitak promatranja i fotografiranja u gradu ometati će svjetlosno onečišćenje i mjesečina. Mjesec će 15. prosinca biti u fazi prve četvrti pa se preporučuje promatranje iza ponoći.

komet ilustracija
Ilustracija – komet, foto: youtube.com

Zatim će do uštapa (punog mjeseca) 22. prosinca pogodno vrijeme za promatranje iza ponoći biti će sve kraće. Na sam Božić, 25. prosinca, komet se preporučuje promatrati prije 19:30 sati, kad će izaći Mjesec.

Idućih večeri Mjesec će izlaziti sve kasnije, a pogodno vrijeme za večernje promatranje bit će sve duže. U prvim minutama nove 2019. godine komet 46P Wirtanen bit će visoko na nebu, 78 stupnjeva iznad obzora, vjerovatnoga sjaja 4 magnitude.

PROMATRANJE I SNIMANJE KOMETA U VIROVITICI

Usprkos svjetlosnom onečišćenju i relativno maloj visini iznad obzora, komet 46P Wirtanen promatran je iz Virovitice vizualno dalekozorom i teleskopom u večernjim satima 29. studenog te 1., 4. i 5. prosinca.  Za fotografiranje je korišten digitalni fotoaparat Nikon D5200 s teleobjektivom Nikor 70 – 210mm. Osjetljivost ISO 3200 – 6400 i ekspozicije do 5 sekundi pomoću fotografskog stalka.

Komet Wirtanen i planeti 12 2018

OTKRIĆE I POVIJEST ISTRAŽIVANJA

Komet 46P Wirtanen otkrio je astronom Carl Alvar Wirtanen 17. siječnja 1948. godine, teleskopom Opservatorija Lick (Kalifornija, SAD), fotografskom metodom. Tada je orbitalni period ovog kometa bio 6,7 godina, no bliski prolazi kroz moćno gravitacijsko polje planeta Jupitera u travnju 1972. te veljači 1984. godine skratili su mu orbitalni period na 5,5 godina. Tako se perihel eliptične staze ovog kometa Suncu približio za 82 milijuna kilometara. (www.icv.hr, zk)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content