KRISTIJAN PALJAR Hoćemo li nakon više od 10 godina konačno imati bijeli Božić?!

Još uvijek postoji nada za “bijeli Božić”. Kako bi vam „dočarao“ kako je u prosincu teško biti „poglavica munja i gromova, vremenski vrač ili meteorolog“ ovisno kako već zovete meteorologe, pogledajte današnji izlaz jednog od numeričkih prognostičkih izlaza.

Što je GFS? GFS (Global Forecast System) je globalni prognostički model kojeg razvija američka NOAA za nacionalnu meteo službu NWS, a koriste ga i brojne druge meteorološke službe u svijetu. GFS se izvodi svakih 6 sati (00, 06, 12 i 18 UTC) i pruža prognoze atmosferskih varijabli na 26 vertikalnih razina u horizontalnoj rezoluciji 0.5 stupnjeva. Za prva 84 sata izračuni su u rezoluciji približno 55 km, zatim oko 80 km za period od 3.5 do 7.5 dana (180 h), te razlučivosti 110 km za ostale sate i dane do 16 dana unaprijed.

GEFS meteogram koji možete vidjeti pokazuje – temperature zraka na 2 metra visine, 850 hPa (1450-1500 metara) i 500 hPa (oko 5660 metara) oborine i tlaka zraka (hPa) sljedećih 16 dana.

Izlazni GFS numerički prognostički izlaz (Global Forecast System).

102c12

Na dijagramu je prikazano 20 verzija Ensemble GFS prognoze koja je pokrenuta u 06UTC. Nakon 6, 7 dana izgubi se pouzdanost (rasprše se krivulje), što znači da se prognoza više ne slaže ni sama sa sobom o tome što će biti. Prognoza oborina koristi prognoze startane u posljednja 4 termina (svakih 6 h), dakle ukupno 80 računanja numeričkog prognostičkog modela.

Eto sad i sami možete vidjeti izlaze numeričkog prognostičkog modela GFS idućih 16 dana (za Badnjak i Božić). Sve je li, la.

Iz iskustva mogu reći da za božićnu bjelinu nade još ima. Ako ne snježne bjeline, one od mraza vrlo vjerojatno da. Velika je vjerojatnost hladnijeg perioda, pogodnog za oborine u obliku snijega pred sam Badnjak i Božić. Novi pad temperature zraka izgledan je na samom kraju 2018. godine. Kada se prognostički izračuni napokon usuglase po pitanju bijelog Božića na vrijeme ću vas informirati. Vjerojatnost bijelog Božića trenutno je 30 posto.

Pričekajmo još malo do pouzdanijeg izlaza numeričkog prognostičkog modela GFS, ali i ostalih. (www.icv.hr; kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content