Očekuje se sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, raspisivanje natječaja u planu sredinom 2019. godine

foto: K. Toplak

Prema informacijama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja navedeno je sljedeće. Obiteljske kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj koji je odgovoran za 40% od ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini.

– Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju (energetski razred E i lošiji). Takve kuće troše 70% energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošnje tople vode, a mjere energetske učinkovitosti mogu značajno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60% u odnosu na trenutnu – pojasnila nam je Zorica Hegedušić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Virovitičko-podravske županije.

Naime, Vlada Republike Hrvatske donijela je 27. ožujka 2014. godine Program energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Cilj je Programa povećanje energetske učinkovitosti postojećih kuća, smanjenje potrošnje energije i emisija CO2 u atmosferu te smanjenje mjesečnih troškova za energente, uz ukupno poboljšanje kvalitete života. Istovremeno, planiranje ovakvih zahvata podrazumijeva i angažman lokalnih tvrtki i stručnjaka odnosno potiče gospodarsku aktivnost.

U 2015. godini program je dodatno prilagođen kako bi se počela koristiti sredstava europskih fondova u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” no natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća nije mogao biti raspisan jer europska regulativa nije prepoznala fizičku osobu kao nositelja projekta za korištenje bespovratnih sredstava fondova Europske unije. S obzirom na to da je tek nedavno Uredba (EU, Euratom) 2018/1046 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA stupila na snagu stečen je osnovni preduvjet za raspisivanje natječaja no procedure za dodjelu EU sredstava su vrlo kompleksne i Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja radi na tome da ih pojednostavi i prilagodi građanima jer je najvažnije rasteretiti građane hrpe dokumentacije, maksimalno koliko se može.

Prije raspisivanja samog natječaja o pripadajućoj dokumentaciji natječaja će se provesti javno savjetovanje u koje će se građani moći aktivno uključiti davanjem svojih prijedloga i mišljenja. Raspisivanje natječaja u planu je sredinom 2019. godine. Hrvatskoj je za obnovu stambenog sektora do 2020. godine dostupno 100 milijuna eura, od čega je cca 30 milijuna namijenjeno obnovi obiteljskih kuća. Niti jedna zemlja članica Europske unije do sada nije energetsku obnovu privatnih kuća financirala sredstvima EU pa će tako Hrvatska ujedno biti i prva država članica koja će to realizirati.

(www.mgipu.hr, www.vpz.hr)