Održan sastanak hrvatskih i mađarskih pograničnih župana: Dogovorena snažnija suradnja kroz program Pannon EGTS

Foto: K. Toplak

Na inicijativu Međimurske županije u Čakovcu je održan sastanak pograničnih županija Republike Hrvatske i Mađarske. Sastanku su uz domaćina, župana Međimurske županije Matiju Posavca i njegove zamjenike Sandru Herman i Josipa Griveca, nazočili župan Varaždinske županije Radimir Čačić sa zamjenikom Robertom Vugrinom, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužek, pročelnica Upravnog odjela za poslove župana MŽ Vesna Haluga, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović te predstavnici regionalnih razvojnih agencija Međimurske, Varaždinske i Virovitičko-podravske županije. S mađarske strane, nazočili su župan Baranjske županije (Baranya) Zoltán Madaras, župan Šomođske županije (Somogy) Norbert Bíró, župan Zaladske županije (Zala) Attila Pál te director Pannon EGTS-a András Göndöc.

Foto: K. Toplak

– Međimurska županija ima kvalitetnu suradnju s Mađarskom kroz tri razine – povezivanjem mađarskih i međimurskih općina i gradova, kroz tijelo Mješovitog odbora za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima te kroz grupacije europske teritorijalne suradnje, od kojih je jedna upravo Pannon EGTS –  rekao je župan Matija Posavec te istaknuo da su pogranične regije laboratoriji europskih procesa i integracija, a Međimurje primjer dobre prakse na europskoj razini. – Želimo ojačati suradnju s Hrvatima u Mađarskoj, graditi nove projekte poput zajedničkih turističkih zona i željezničkih i autobusnih prometnih linija, želimo utjecati na vlade Hrvatske i Mađarske kako bi se otvorili novi granični prijelazi – zaključio je.

Foto: K. Toplak

Pannon EGTS prezentirao je direktor András Göndöc koji je izrazio nadu da će se Varaždinska, al ii druge županije uključene u prekogranični program Interreg VA Mađarska Hrvatska, uskoro priključiti.

– Europske grupacije za teritorijalnu suradnju zasigurno pridonose razvoju regionalne dimenzije u politici Europske unije prema kojoj se EU više ne vidi kao interakcija na dvije već na tri razine gdje su uključeni EU, nacionalna država i subnacionalni akteri (regionalna i lokalna upravna razina), a uvjeren sam da će se upravo kroz Pannon EGTS-a pokazati i praktična važnost regionalne, između lokalne i nacionalne te europske razine – kazao je direktori Göndöc.

Foto: K. Toplak

Župani su vrlo konstruktivno razgovarali o mogućnostima suradnje županija o okviru novog poziva prekograničnog programa Interreg VA Mađarska-Hrvatska te mogućnostima bilateralne i multilateralne suradnje na području kulture, gospodarstva i turizma. Župani hrvatskih i mađarskih županija složili su se kako je svima zajednički interes jačanje regionalne suradnje te još kvalitetnije korištenje europskih sredstva.

Župan Čačić istaknuo je probleme u gospodarstvu, posebno u građevinarstvu s naglaskom na nedostatak radne snage te predložio da se razmotre mogućnosti suradnje upravo u tome sektoru. Izrazio je i nezadovoljstvo dosadašnjim članstvima u pojedinim asocijacijama te izrazio nadu da će upravo kroz Pannon EGTS doći do konkretnih projekata koji će rezultirati unapređenjem svih, a poglavito gospodarskih veza u pograničnom području.

 

Foto: K. Toplak

Župan Madaras iznio je niz prijedloga, kazavši da je činjenica da se s obje strane granice raspolaže istim resursima, ali kako se nažalost suočavamo i s istim problemima. Sastanak je ocijenio iznimno uspješnim, kazavši kako su dogovorene smjernice budućeg zajedničkog rada za koji je uvjeren kako će rezultirati još boljom međusobnom suradnjom. Najvažnijim smatra razvoj turizma te otvaranje novih graničnih prijelaza te je na kraju najavio kako će Pannon EGTS u veljači 2019. organizirati trilateralnu gospodarsku konferenciju Mađarske, Hrvatske i BiH na koju je pozvao župane.

Foto: K. Toplak

Župan Bíró izrazio je zadovoljstvo sastankom te je naglasio kako postoji veliki gospodarski potencijal u pograničnim županijama, no istaknuo je kako je problem nedovoljno poznavanje jezika druge zemlje te je inicirao da se kroz Pannon EGTS pokrene učenje hrvatskog jezika u mađarskim te mađarskog jezika u hrvatskim pograničnim školama kako bi se uklonila jezična barijera koju smatra najvećom preprekom u odnosima u pograničnom prostoru obiju država.

Župan Pál suglasio se sa svojim sugovornicima te kazao kako smatra da ima prostora za daljnji razvoj odnosa u pograničnoj regiji te kako bi, budući da se uskoro otvaraju novi natječaji, što prije trebalo definirati projekte koji bi pored razvoja turizma i obrazovanja potencirali razvoj gospodarstva, poglavito malog i srednjeg poduzetništva te je izrazio nadu da će u budućnosti iskorištenost EU fondova biti još bolja.

Foto: K. Toplak

Zamjenik župana Virovitičko podravske županije Žužak istaknuo je važnost boljeg povezivanja županija, budući da su do sada uspješno surađivale gotovo isključivo općine i gradovi. Sastanak je ocijenio novim korakom u unapređenju odnosa pograničnih hrvatskih i mađarskih županija.

“Do sada smo imali smo niz uspješnih projekata koji su realizirali naše općine i gradovi kao i Virovitičko-podravska županija, s partnerima iz Mađarske, a nekoliko projekata imamo i trenutno u provođenju, poput „Preradović i Csoknai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području“ kojim će se na HR strani obnoviti rodna kuća Petra Preradovića u Pitomači, EV13 GAP „Filling the gap – comlepion of the cross-border section od EuroVelo 13 between Dravatamasi and Virovitica“ uz nove sadržaje kod Hotela Kurija u Kapela Dvoru. Tu je i “Common tourism development of natural and cultural assets of Suhopolje-Noskovačka Dubrava-Zselic Starry Park“ ili Tourism 4 All s kojim će se obnoviti park u Suhopolju kao i HU-CRO Wine stories II u Orahovici”.

Foto: K. Toplak

Zaključno, odnosi u pograničnoj regiji dviju država dignuti su na novu razinu koja će zasigurno pridonijeti razvoju, gospodarskom napretku, ali i intenziviranju odnosa na području obrazovanja i kulture te zaštite manjina. (medjimurska-zupanija.hr, vpz.hr)