Održana 7. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Pakracu: Evo o čemu se razgovaralo

Foto: K. Toplak

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je 7. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održanom danas u Pakracu. Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem savjetodavno je tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“, kojim je osigurano 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Do sada su sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima i Belom Manastiru.

Foto: K. Toplak

Premijer Plenković je, otvarajući sjednicu, istaknuo da je od početka provedbe Projekta Slavonija, Baranja i Srijem ostvaren zavidan napredak i uspjeh u sinergiji korištenja nacionalnih i europskih sredstava, kao i motiviranju privatnog sektora za veća ulaganja.

Dotaknuo se i povijesti Pakraca, podsjetivši da se u 13. stoljeću u ovom gradu nalazila prva kovnica novca, slavonskog banovca.  – Na njemu se prvi put pojavio lik kune koji danas koristimo – dodao je.

Naglasio je golemu ulogu Pakraca u Domovinskom ratu. – Pakrac je bio razrušen u Domovinskom ratu, dao je jako puno za obranu domovine i zahvaljujem svim hrvatskim braniteljima ovdje iz Pakraca i Slavonsko-požeške županije – kazao je.

Foto: K. Toplak

Zdravstveni sustav i kontinentalni turizam

Premijer Plenković je izvijestio da je u ovoj financijskoj perspektivi od 18,5 milijardi kuna predviđenih za Slavoniju, ugovoreno 8,5 milijardi kuna.

– Još je 10 milijardi kuna iz ove financijske perspektive je na raspolaganju za pet slavonskih županija. Na svima je nama da se ta sredstva ne samo ugovore, nego realiziraju i isplate – poručio je.

Plenković je rekao da je sjednica posebno posvećena dvjema temama – kapitalnim ulaganjima u zdravstveni sustav i razvoja kontinentalnog turizma. Podsjetio je da je na Danima hrvatskog turizma na Hvaru donesena odluka da se iduće godine oni održe u Slavoniji.

Foto: K. Toplak

– Naglasak je na kontinentalnom turizmu, jednom zajedničkom konceptu gdje će više slavonskih županija biti uključeno. S te strane šaljemo poruku ravnomjerne hrvatske ponude i što većeg naglaska na kontinentalnu Hrvatsk – rekao je.

Plenković je kazao da je realizacija razvojnog sporazuma u tijeku, neki su projekti realizirani, a slijedi realizacija i ostalih.

U kontekstu gospodarskog snaženja Slavonije, podsjetio je na boravak u Zagrebu predstavnika Svjetske banke.

– U Zagrebu je bio drugi čovjek Svjetske banke koji je na sastanku u Vladi prvi želio govoriti o tome kako oni mogu pratiti i savjetovati hrvatsku Vladu i županije da se projekti realiziraju – izdvojio je.

Sinergija i partnerstvo

Istaknuo je da su, kada je riječ o partnerstvu sa županijama i gradovima, napravljeni iskoraci.

– Želimo da otvorenost, sinergija i partnerstvo budu vidljivi. Samo u prosincu smo imali sjednicu Vlade u Karlovcu, sastanak sa županima u Rijeci i sada imamo Savjet u Pakracu. To je dio naše politike i orijentacije da svi budu uključeni i sudjeluju u onome što radimo – kazao je.

U tom je kontekstu izdvojio i niz zakona, među kojima Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, Zakon o regionalnom razvoju, Zakon o potpomognutim područjima, Zakon o brdsko-planinskim područjima i Zakon o otocima.

Napomenuo je da su svi resori posvećeni praćenju prioriteta jedinica lokalne i područne samouprave te da je prisutnost ministrica i ministara na terenu redovita i stalna.

– Tako će biti kontinuirano jer želimo da se Hrvatska u mandatu ove Vlade pokuša što bolje razviti, osobito oni krajevi kojima je naša podrška najvažnija – dodao je.

Foto: K. Toplak

Efekti porezne reforme korisni i za pet slavonskih županija

Plenković je kazao da su efekti porezne reforme korisni i za ovaj dio Hrvatske te će u kombinaciji s mjerama koje se provode u demografskoj politici i jačanju gospodarstva omogućiti da što veći broj ljudi ostane u Hrvatskoj, napose u Slavoniji.

– Svjesni smo da je trend korištenja slobode kretanja ovdje najočitiji i najvidljiviji. To je strukturni problem s kojim se moramo nositi, stoga poduzimamo sve ove mjere – zaključio je.

I župan i gradonačelnica zadovoljni Projektom Slavonija

Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević zahvalio je što se sastanak održava u Pakracu. – Ovo je već drugi sastanak Savjeta u Požeško-slavonskoj županiji. U protekle dvije godine osjeti se važnost ovakvog projekta – kazao je.

Govoreći o industriji, zahvalio je predsjedniku Vlade i ministrima što je tvrtka “Orljava”, koja zapošljava preko 300 radnika, potporom Vlade sanirana i danas je stabilna.

– Slavonija ima mogućnosti da se turistički pozicionira. Vjerujemo da ćemo kroz ovaj model dobiti znatna sredstva kako bismo mogli biti poveznica poljoprivrede i drugih grana – dodao je.

Foto: K. Toplak

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević je u obraćanju kazala da je Pakrac jedini grad koji je iskoristio sva tri pretpristupna fonda Europske unije za izgradnju poduzetničke infrastrukture.

– Zahvaljujući novom Zakonu o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave prošle smo godine uspjeli proširiti Zonu male privrede za dodatnih 150 tisuća četvornih metara te uvesti dodatne programe poticanja poduzetništva koji imaju jedan od nama najdražih učinaka – poduzetnici su prepoznali da im to može pomoći u radu – rekla je, dodavši da je uveden i niz demografskih mjera.

– Bolnica u Pakracu je uništena u Domovinskom ratu, danas smo dobili potvrdu da ćemo je uspjeti obnoviti i hvala vam na tome – rekla je.

Sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem nazoče i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Goran Marić, ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te ostali članovi Savjeta, među kojima i župan virovitičko-podravski Igor Andrović. (vlada.gov.hr)