PROSINAC U GRADU Predstavljanje knjige “KUD Virovitica” i 25. Večer folklora, pjesme i običaja povodom 30. godišnjice

Kulturno umjetničko društvo Virovitica ove godine obilježava 30 godina djelovanja na području čuvanja narodne tradicije, pjesme i plesa. Povodom ove obljetnice Društvo izdaje knjigu „KUD Virovitica“ čije će predstavljanje široj javnosti biti održano u petak, 7. prosinca u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica s početkom u 18 sati.

Istim povodom u subotu, 8. prosinca s početkom u 19 sati U Kazalištu Virovitica održat će se tradicionalna 25. „Večer folklora, pjesme i običaja“. Uz domaćina nastupit će i KUD Preporod iz Dugog Sela, KUD Crkvari iz Crkvara te sastav Contesse iz Suhopolja. Cilj Večeri je ove tradicionalne večeri je promicanja kulturne baštine plesa, pjesme i narodnih nošnji Podravine i podravskog kraja.

Kulturno umjetničko društvo Virovitica osnovano je 1988. godine. Okuplja 40-ak članova i već punih 30 godina njeguje koreografirani folklor hrvatskih krajeva. Neprekidno već 25 godina KUD je i organizator tradicionalnog božićnog koncerta pod nazivom „Večer folklora, pjesme i običaja“. U svom repertoaru ima koreografski obrađene plesove Baranje, Slavonije, Podravine, Zagorja, Posavine, Like, Splita te pučke i vjerske običaje i svečanosti. Društvo je prisutno na gotovo svim značajnijim svečanostima, praznicima i prigodama grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije. Sudjelovalo je i na mnogim smotrama i susretima folklora diljem Hrvatske, a etnografsko blago i ljepotu hrvatskog folklora s ponosom pokazuje i izvan granica Hrvatske na mnogim gostovanjima u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini. Predsjednik KUD-a je Matija Gosler, koreograf i voditelj folklorne sekcije Igor Juran, a glazbeni voditelji Krunoslav Rohtek. (www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content