SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE VPŽ Ovo je najuspješnija godina županijskog vatrogastva do sada

U Orahovici, uz domaćinstvo lokalnog DVD-a, održana je redovna godišnja skupština Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije. Predstavljajući rad u ovoj godini, predsjednik Zajednice Željko Palković naglasio je kako je 2018. bila najuspješnija godina u 25 godina rada Zajednice.

-Ovo je godina u kojoj je naša VZ VPŽ obilježila 25 godina svog postojanja i koja je, u pozitivnom smislu gledano, velika prekretnica za vatrogastvo naše Županije. Godinu smo započeli, velikim brojem usavršavanja i osposobljavanja među kojima i neke po prvi puta. Pokazao se iznimno velik interes za te specijalnosti, ali smo isto tako kroz specijalnost vezisti vidjeli veliki problem za našu Županiju, a to je nerazvijen i nepostojeći sustav radio-komunikacije. Nakon naše velike proslave za 25 godina rada, krenuli smo bez ikakvog znanja, iskustva i opreme u novi vatrogasni sustav, imenom UVI. Usudili smo se i ušli svi zajedno u veliku županijsku vježbu podizanjem snaga kroz UVI sustav. Vježba je bila izuzetno uspješna i ovim putem zahvaljujem svakom i najmanjem vatrogascu i svima vama koji ste dali svoj doprinos u tome. Osobito zahvaljujem zapovjednicima i našoj županijskoj operaterki Sandi koja je posložila cijeli sustav na operativnoj razini kako bi se mogla vježba odraditi. Nakon vježbe, sustav nam je cijeli bio operativno posložen da bi mogli i stvarno krenuti u taj novi sustav iako nemamo ni opremu ni tehnologiju ni novaca za njega – rekao je Palković.

Nakon niza edukacija, obilaženja terena, nadzora, prilagođavanja sustava, ispostavilo se da je Virovitičko-podravska županija treća županija u Hrvatskoj koja ima uveden novi sustav UVI i spremna je raditi po njemu.

1312vzvpz 1 Custom

-Kroz godinu smo nastavili i s edukacijama i osposobljavanjima te smo drugi u Hrvatskoj osposobili 9 zapovjednika za vođenje i zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama, VIZ1. Novo osposobljavanje koje je počela provoditi vatrogasna škola DUZS, a mi smo prvi nakon Karlovačke županije koja je isto i provela – naglasio je Palković te dodao kako je šećer na kraju godine bio posjet vatrogasaca iz Tirola s kojima je dogovoren plan za dugogodišnji projekt unutar kojeg će biti osuvremljen vozni park svih operativnih postrojbi, a iste će biti opskrbljene svom potrebnom opremom dok će biti nabavljeno i akcidentno vozilo:

-Na taj način bit će dignuto vatrogastvo naše Županije na jedan zavidan nivo u Hrvatskoj.
Moram napomenuti kako smo počeli biti uzor u vatrogasnim krugovima diljem Hrvatske gdje nas spominju kao izuzetno naprednu županiju koja s najmanjim županijskim financijskim proračunom postiže zavidne rezultate na svim operativnim područjima. To sve ne bi bilo moguće da nema vas koji stojite na čelu svojih zajednice i to sve ne odrađujete zajedno s nama – zaključio je Palković. Na kraju sjednice tajnica VZ VPŽ Mateja Fras Venus prezentirala je nazočnima županijskim vatrogascima rad novog UVI sustava.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content