BUDITE BRŽI OD BOLESTI 20 načina kako preživjeti sezonu gripa i prehlada

Prijete vam prehlada i gripa? Obranite se od sezonskih oboljenja uz pomoć ovih savjeta, piše Ordinacija.hr.

1. DORUČKUJTE JOGURT
Proizvodi poput jogurta sadrže dobre bakterije koje obnavljaju rad metabolizma, ali su i dobar izvor proteina te vitamina i minerala.

Osim proteina i kalcija, sadrži i žive bakterijske kulture. Ukoliko odaberemo one s probioticima, možemo potpomoći probavnoj i imunosnoj funkciji organizma.

2. PERITE RUKE, NE DIRAJTE LJUDE

Virusne respiratorne infekcije prenose se kapljičnim putem, ali i preko ruku. Stoga je redovito pranje ruku prva linija obrane! Uz nužnu osnovnu higijenu, perite ruke nakon svakog boravka izvan kuće/posla.

3. NE TRAŽITE ANTIBIOTIKE
Prehlada i gripa su virusne infekcije za koje nema specifičnog lijeka nego je potrebno mirovanje, uzimanje dovoljno tekućine te uzimanje sredstava za sniženje temperature i ublažavanje bolova. Dakle, ne liječe se antibioticima! Njih će propisati liječnik samo ako dođe do takozvane sekundarne bakterijske infekcije poput upale grla, sinusa, uha, pluća…

4. VODA, VODA, VODA…
Za zdravlje krvi i tkiva potrebni su nam svi sastojci vode, uključujući elektrolite i mineralne soli (natrij, kalij, kalcij, magnezij, klor, bikarbonat, fosfat, sulfat…). Od velike je važnosti tijekom hladnijih dana konzumirati dovoljne količine tekućine kako bi ojačali imunitet i održali kožu zdravom.

cold 1947995 1280
Foto: Pixabay

5. OTVORITE PROZOR
Ako provodite dane u zatvorenom uredu među ljudima, velike su šanse da ćete nešto “pokupiti”. U ovom je slučaju jedini način prevencije prozračen prostor. Sjetite ga se otvoriti nekoliko puta na dan.

6. OKRENITE GLAVU KADA NETKO KIŠE
Naravno, ne volite biti nepristojni, ali izbjegavanje zaražene osobe je važna stavka.

7. NE DODIRUJTE USNE
Ako ne dodirujete lice često rukama na dobrom ste putu i tako ćete najlakše izbjeći zaraze. Ruke su glavni krivac za “ulazak” klica i bakterija u tijelo. No, to je lakše re​ći nego učiniti jer prosječna osoba u sat vremena rukama dotakne lice tri puta! Ruke perite često.

8. SPAVAJTE DOVOLJNO

Neke su studije pokazale kako osobe koje spavaju najmanje 7 sati imaju 3 puta manje šanse da će se razboljeti.

10. ISPIRITE NOS
Tijekom sezone prehlada dodajte ispiranje nosa svojoj rutini. Možete koristiti razne otopine s morskom vodom kako biste očistili neželjene čestice dok se još nisu ukorijenile u tijelu.

11. OVLAŽIVA​Č ZRAKA
Suhi zrak može uzrokovati suho grlo i čudan kašalj koji se može pogoršati. Uz to studije pokazuju da virusi lakše preživljavaju ako je u prostoriji zrak suh. Držite u svim prostorijama visoku relativnu vlažnost zraka​ -​ 70 posto vlage ili više.

12. KORISTITE ZAČINE

Kurkuma, đumbir i papar djeluju antimikrobno, protuupalno i potiču čišćenje organizma od bakterija, virusa i toksina. Osim toga, svi sastojci sadrže bioaktivne komponente koje štite organizam i podižu imunitet.

ginger 1191945 1280
Foto: Pixabay

13. KORISTITE ETERIČNA ULJA
U najbolja eterična ulja s analgetskim i protuupalnim svojstvima su kamilica, slatki mažuran, lavanda, eukaliptus, paprena metvica, ružmarin i timijan.

14. GRGLJAJTE VODU
Prokuhana voda s bosiljkom može se piti kako bi se umirilo bolno, upaljeno grlo, a vodicu također možete koristiti za grgljanje. Grgljati možete i samu slanu vodu kako bi očistili grlo.

15. ZAGRIJTE PILEĆU JUHU
Što može zagrijati organizam bolje od domaće pileće juhe? Ona će otvoriti dišne putove te ima svojstva koja usporavaju kretanje bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcija – što se sporije kreču to više vremena provode na području gdje su najpotrebniji.

16. JEDITE MED
Med je pravo tekuće zlato koji štiti organizam od upala i infekcija. P​oijedite jednu žlicu meda u danu.

17. JEDITE SLADOLED
Zimi je češća pojava prehlada i gripe koje su nerijetko popraćene grloboljom ili povišenom temperaturom. U takvim situacijama lijek možete pronaći upravo u sladoledu. Naime, potpuni je mit ona da sladoled izaziva grlobolju budući da on upravo zbog svoje hladnoće može umanjiti simptome grlobolje kao što su osjećaj žarenja u grlu i upaljenost grla.

18. PROVJERITE VRAT
Ako se ne osjećate dobro, postoji pravilo “provjera vrata” kako bi lakše otkrili što vam je. Ako vas boli sve iznad vrata (nos, glavobolja, grlo), vjerojatno ste zaradili prehladu. Ako imate temperaturu, boli vas tijelo ili pluća, vjerojatno se radi o gripi.

19. NE DIJELITE
U sezoni virusa i infekcija, ne dijelite sa suradnicima ili prijateljima čaše, ručnike, pribor za jelo i poljupce…

20. JEDITE
Bolest može ubiti vaš apetit, ali istraživanja pokazuju kako nije pametna ideja hodati okolo praznog želuca. Hrana daje energiju koja je potrebna organizmu za borbu protiv negativnih vanjskih utjecaja koja je potrebna i kada je organizam već zaražen. (ordinacija.vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content