ČEŠKA BESEDA VIROVITICA Ove godine proslavit će stotu obljetnicu postojanja

Više od 30 različitih nastupa te intenzivan rad na promicanju svog jezika i kulture obilježilo je rad Češke besede Virovitica u prošloj godini. A ova godina posvećena je važnoj, stotoj obljetnici postojanja koju će Češka beseda Virovitica proslaviti kroz bogati program i sva svoja događanja, od siječnja do prosinca.

Najavila je to Jasna Berger, predsjednica ove aktivne udruge koja je večeras (subota) u okviru redovne godišnje Skupštine članove i goste izvijestila o aktivnostima Češke besede u prošloj godini. Aktivne su bile sve sekcije: glazbena, sa svojim zborom, malim orkestrom i puhačkim orkestrom, dramska sekcija i plesna sekcija, istaknula je J. Berger, naglasivši kako u svom radu uključuju i suradnju sa drugim udrugama nacionalnih manjina, glazbene udruge i institucije i da su posebno ponosni na tu suradnju. Pojedine sekcije i večeras su pokazale bogatstvo pjesme, plesa, izričaja i pokreta kroz svoje nastupe.

beseda1

AKTIVNA I DJECA I UMIROVLJENICI 

U Češkoj besedi Virovitica danas je više od stotinu članova svih generacija – od djece do umirovljenika, a njih 70 aktivno je u nizu sekcija. Svi oni tijekom prošle godine ostavili su trag u društvenom, kulturnom, umjetničkom, ali i sportskom životu ne samo grada Virovitice nego i diljem Hrvatske.

– Aktivni smo ne samo u kulturnom, nego i u sportskom smislu, po uzoru na tzv. ‘sokolske sletove’ po kojima je nekad naša, prva Češka beseda, bila poznata te ćemo ove godine u tom,  zdravom sportskom duhu i nastaviti. Sav ovaj aktivan rad ima samo jedan cilj – njegovati češku kulturu i jezik, ali i širiti multijezičnost i multikulturalnost i doprinijeti razvoju sredine u kojoj djelujemo – poručila je J. Berger prilikom ostvrta na rad u prošloj godini.

beseda3

Pohvalila je suradnju sa drugim udrugama, ali i Savez Čeha u Republici Hrvatskoj, Vedri radio iz Pitomače, SKD Prosvjetu, Savez Mađara Republike Hrvatske, Udrugu samaca “Živi život”, KUD Viroviticu i brojne druge s kojima su prošle godine zajedno sudjelovali na manifestacijama i u programima.

POČAST PRVIM ČLANOVIMA

Ove pak godine čeka ih, uz manifestacije i programe po kojima su već poznati, intenzivan rad na proslavi 100. obljetnice Češke besede Virovitica, koja je osnovana 1919. godine i djelovala do 1941. godine.

Češka beseda Virovitica javnosti će pritom ponovno prezentirati knjigu koja je nastala na temelju istraživanja o radu prve udruge, ali i novijim istraživanjima o povijesnoj ostavštini Čeha na virovitičkom području.

beseda4

– Ovu važnu obljetnicu proslavit ćemo nizom programa, druženjima, predavanjima, izletima, otkrivati mjesta koja su ostala iz tog doba i ljude koji su ih obilježili. Ovim putem pozivam i sve potomke prvih članova Češke besede Virovitica da nam se pridruže, kako bismo ove godine odali zaslužnu počast prvim članovima.

Oni su na ovo područje došli izravno iz Češke i putem prve udruge nastojali održati stalnu vezu sa domovinom, svojom kulturom i jezikom, a u isto vrijeme ostavili važan trag u  virovitičkoj povijesti – istaknula je J. Berger. (www.icv.hr, mlo)

beseda2

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content