FOTO Uz pjesmu, vino i domaće specijalitete održano Vincekovo u Svetom Đurđu

Udruga vinogradara i voćara “Sveti Vinko” Virovitica u suradnji s Turističkom zajednicom grada Virovitice već tradicionalno za sve ljubitelje vina i vinogradarskih običaja u sklopu svojih programskih aktivnosti organizira proslavu blagdana svetog Vinka ili popularno Vincekovo, kojim se obilježava početak proljetnih vinogradarskih radova u vinogradima.

Tako je bilo i danas (utorak), a program je započeo u kapeli svetog Jurja u Svetom Đurđu, gdje je župnik Josip Homjak blagoslovio vinogradare i njihove vinograde, a nakon toga se na obližnjem zemljištu predviđenom za izgradnju vidikovca Sv. Vinko obavio ceremonijal orezivanja i posvete vinove loze, čime se simbolično obilježava početak radova u vinogradima.

MG 4580 Pano

Današnjoj proslavi sv. Vinka u Svetom Đurđu nazočili su i Marijo Klement, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, Damir Marenić, zamjenik gradonačelnika Virovitice, Bojan Mijok, direktor sajma Viroexpo, Milan Vanđura, direktor HGK – Županijske komore Virovitica, Katarina Đurđević, direktorica Turističke zajednice grada Virovitice, “domaćin” Ivan Ćavarušić, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Sv. Đurađ te mnogi drugi članovi Udruge, ali i gosti.

MG 4601

-Vincekovo se i ove godine održava na “brežuljku” u Svetom Đurđu u organizaciji naše Udruge voćara i vinogradara “Sveti Vinko” i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Virovitice. Ovo je zaista jedna tradicionalna manifestacija koja je u našem programu svake godine i drago mi je, ne samo da obilježavamo na ovaj način dan sv. Vinka nego označujemo i početak, nadamo se, bogate i rodne “vinske” 2019. godine – rekla je Katarina Đurđević.

Ove godine sve prisutne dočekala je i terasa koja je za današnji pravi zimski dan bila od velike pomoći u samoj pripremi manifestacije.

MG 4648

-Već drugi put obilježavamo blagdan sv. Vinka na mjestu budućeg vidikovca ovdje u Svetom Đurđu, ali ove godine novost je ova terasa koja je uvelike “poslužila” u ovakvom sniježnom vremenu, ali naravno prigodnom za ovo doba godine. Što se tiče samih priprema, ove godine organizirali smo za sve građane kuhane kobasice u vinu, kuhano vino, pripremili smo i vatru gdje ljudi mogu ispeći domaću slaninu i popiti kvalitetnog vina, naravno uz druženje i pjesmu za koju su zaduženi domaći tamburaši – poručio je Mato Anić, predsjednik Udruge vinogradara i voćara “Sveti Vinko”.

Nakon službenog dijela programa započelo je druženje uz pjesmu i ples, vrhunsku kapljicu i domaće specijalitete.

(www.icv.hr, ts, mr, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”503428″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content