GLAZBENA ŠKOLA “JAN VLAŠIMSKY” Već petu godinu za redom Virovitica je domaćin VIMM-a, ove godine sudjeluje 35 polaznika

U organizaciji Glazbe na kvadrat d.o.o. i Glazbene škole „Jan Vlašimsky“ u Virovitici se održava VIMM 2019., odnosno, jedinstveni model stručnog usavršavanja učenika i studenata klarineta s područja Hrvatske i Europe. Virovitica International Music Meeting sastoji se od seminara, koncerta i natjecanja namijenjenima učenicima i studentima, kojima organizatori okupljaju i povezuju klarinetiste u svrhu oplemenjivanja i populariziranja ovog predivnog instrumenta. Seminar je namijenjen klarinetistima svih uzrasta koji se žele usavršavati u tehnikama sviranja, te umijeću nastupanja i natjecanja. Tijekom četiri dana, osim rada na bazičnim tehnikama disanja, položaju usta i prsne tehnike, eminentni profesori, António Saiote, Slavko Kovačič, Radovan Cavallin i Davor Reba, upućuju polaznike u umjetnost nastupanja i uče ih kako da se nose sa psihološkim izazovima koje nose nastupi i natjecanja.

IMG 0874 Medium

– Ovo je jedan “all in one” projekt gdje se kroz četiri dana bavimo svim aspektima sviranja instrumenta, od konzultacija sa što većim brojem profesora i to međunarodno renomiranih, do komornog i orkestralnog muziciranja. Kruna ovog cijelog projekta je natjecanje zadnji dan gdje svi kandidati imaju priliku pokazati što su naučili tijekom ova tri dana i osvojiti lijepe nagrade naših sponzora – objasnio je profesor Davor Reba, jedan od organizatora VIMM-a, te dodao da je cilj ovog seminara i natjecanja povezivanje s međunarodnom javnošću i klarinetističkom zajednicom.

Ove godine na VIMM-u sudjeluje 35 polaznika, većinom Hrvati i nekoliko Slovenaca. Usavršavanje u organizaciji Glazbe na kvadrat d.o.o. provodi se već 7. godinu, a 5. u Virovitici.

IMG 0845 Medium

– VIMM se već 5. godinu održava u Virovitici jer je ovdje izvanredna infrastruktura, odlična organizacija, jako veliki odaziv, a ravnatelj virovitičke Glazbene škole Damir Mihaljević radi izuzetan posao i sve funkcionira tako dobro da smo odlučili ostati – istaknuo je profesor Radovan Cavallin, također organizator VIMM-a te pozvao sve klarinetiste da im se pridruže i iskuse ovo zanimljivo iskustvo na kojem, kako kaže, mogu puno naučiti, ne samo što se tiče individualne nego i kolektivne nastave, te se družiti s mlađim i starijim klarinetistima i učiti jedni od drugih.

Polaznici će, osim individualne nastave s profesorima, svirati i u komornom ansamblu pod vodstvom klarinetista i dirigenta Tomaža Kmetiča. Na kraju će naučeno moći pokazati na završnom koncertu u subotu, 5. siječnja, a oni koji to budu željeli, u nedjelju, 6. siječnja moći će se natjecati i osvojiti vrijedne nagrade. (www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

[g-gallery gid=”500834″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content