Muči vas pitanje kako se riješiti plijesni u domu? Recept je jednostavan

Plijesan je jedan od glavnih neprijatelja mnogih kućanstava. Često se pojavljuje u tamnim, toplim i vlažnim mjestima u kući ili izvan nje. Osim što narušava izgled vašeg kućanstva, plijesan kod mnogih osoba uzrokuje i alergijske reakcije.

Kako biste tome stali na kraj, donosimo vam nekoliko savjeta uz koje se na prirodan način i bez štetnih kemikalija možete riješiti sitnih napasnih gljivica, piše Biosvijet, a prenosi Večernji.hr.

Kombinacija deterdženta za suđe i natrijeva borata

1. Pomiješajte žličicu prirodnog deterdženta za pranje suđa sa žličicom boraksa (natrijeva borata). U mješavinu dodajte 2,5 dcl tople vode.Tekućinu ulijte u bočicu s raspršivačem i poprskajte po području zahvaćenom plijesni. Ostavite neko vrijeme da odstoji nakon čega mješavinu isperite običnom vodom.

Učinkovita su i eterična ulja

2. Plijesni se možete riješiti i uz pomoć eteričnih ulja. Jednu žličicu eteričnog ulja eukaliptusa pomiješajte sa žličicom metilnog alkohola i dvije šalice vode, poprskajte i ostaviti da se osuši. Plijesan će nestati u trenu. Jednako učinkovita je i mješavina 1 žličice eteričnog ulja čajevca i dvije šalice vode. Mješavinu ulijte u bočicu s raspršivačem, poprskajte zahvaćeno područje i ostavite. Ovu smjesu nije potrebno ispirati.

Potpuno prirodna opcija

3. Pomiješajte ocat i vodu u omjeru 1:4. Poprskajte područje zahvaćeno plijesni i ostavite da se osuši.

Iako je većina ovih sredstava sigurna za upotrebu na podovima i pločicama, ako namjeravate čistiti druge površine, savjetujemo vam da prije čišćenja velikih površina svakako napravite test na manjoj površini kako ne bi došlo do neželjenih reakcija. (vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content