NE BACAJTE Ne znate što s tekućinom od kiselih krastavaca? Evo kako ju možete kvalitetno iskoristiti

Krastavci su povrće koje se već tisućama godina uzgaja i mnogima je jedan od omiljenih plodova iz vrta, nekima u svježem obliku, a nekima kiseli, odnosno kao zimnica. Osim što je ukusan, on sadrži i visok udio vode i obilje minerala (kalij, magnezij, mangan, molibden), stoga je savršen za hidrataciju i detoksikaciju. Osim toga, uravnotežuje krvni tlak, poboljšava probavu te je dobar za izbacivanje štetnih tvari iz organizma. Tu su i značajne količine vitamina A, vlakana, i silicijeva dioksida koji je važan za zdravlje kože.

Osim njegovih blagodati u svježem obliku, svoje kvalitete ima i sok kiselih krastavaca. Ta tekućina najčešće završi u sudoperu, no ona se može iskoristiti na razne načine.

Donosimo 10 načina na koje ju možete iskoristiti:

  • Za opekotine od sunca.

Umočite vatu u tekućinu od krastavaca i namažite opekotine od sunca. Ocat u tekućini će pomoći da se koža smiri.

  • U koktelu

U shaker ubacite led s jednom mjerom vodke i mjere tekućine od kiselih krastavaca. Dobro promiješajte i ulijte u čašu. Ubacite jedan mali krastavac i popijte.

  • Protiv mamurluka

Nakon zabave i prekomjerne količine alkohola, vaše tijelo je dehidrirano, što vas dovodi do bolnog mamurluka. Prije nego odete na spavanje, popijte malo tekućine od kiselih krastavaca i bit će vam mnogo bolje kada ustanete.

  • Za sprječavanje grčeva i bolova u mišićima

Kako biste osvježili svoje tijelo mnogi treneri preporučuju da poslije treninga popijete 1/4 čaše tekućine iz kiselih krastavaca.

  • Protiv gorušice i mučnine

Krastavci se najčešće kisele u mješavini octa i meda koji su odlični za želudac. Mali gutljaj ove tekućine prije jela može zaustaviti želučane probleme.

  • Protiv prehlade i grlobolje

Kada primijetite prve simptome, popijte jednu žlicu ove tekućine. Ocat vam može zamijeniti sirup protiv kašlja, a prirodniji je.

  • Za kuhanje

Ovu tekućinu možete koristiti umjesto octa prilikom pripreme salate. Također, možete ju pomiješati s jogurtom i napraviti dresing za razne salate, a ako njome marinirate meso ono će biti mekše.

  • Kako bi hrana što duže bila svježa

U teglu s ostatkom tekućine od krastavaca stavite tvrdo kuhana jaja, luk i bijeli luk. Namirnice u tekućini dobit će finu aromu, ali će i trajati duže. Na ovaj način trajnost možete produžiti i konzerviranom povrću kao što su rajčice, grašak i artičoke.

  • Za čišćenje bakrenih predmeta

Stavite malo tekućine na spužvu i oribajte bakrene predmete kako bi opet sjali.

  • Služi kao gnojivo i za uništavanje trave

Za biljke koje vole kiselo zemljište ova tekućina radi kao gnojivo dok će trava koju polijete njome nestati. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content