OBILJEŽEN POČETAK RADOVA Blagdan Svetog Vinka proslavili i u bukovačkim vinogradima

-Dragi vinogradari, ako želite vino piti u gorice treba često iti. Ako želite grožđe brati trsu treba hrane dati. Da se lišće ne poklopi češće ga poškropi. Kad za Vinka sunce peče v lagve puno vina teče. Kad za Vinka sunce sije dobroga se vina pije. Kad za Vinka vrabac mlakom vodom noge pere na jesen se puno grožđa bere. Ako želiš dobrog vina mati često moraš pajdaše zvati. I zato dragi trse bit ćemo ti dobar otac i mati, ti ćeš zato nama puno dobrog vina dati – rekao je na početku obreda povodom Vincekova Zvonko Kucljak, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Sveti Ivan iz Špišić Bukovice.

IMG 9992

Naime, članovi ove udruge ove su godine blagdan svetog Vinka obilježili na vrhu Staroivanskog brega u bukovačkim vinogradima – na Vidikovcu Sveti Ivan koji su izgradili prošle godine. Kako to i inače biva, orezivanjem trsa, na kojemu su po starom običaju bile obješene kobasice kao simbol plodnosti i dobrog uroda, obilježen je početak radova u vinogradima. Vinovu lozu i vrijedne vinogradare blagoslovio je župnik Silvio Šćepanović, a potom je nastavljeno druženje i zabava u novoizgrađenom objektu na vidikovcu.

IMG 9989

Članovi Udruge vinogradara i voćara Sveti Ivan, kojih ima 50-ak, imali su poseban razlog za slavlje – do njihovog vidikovca i objekta uskoro će biti provedena struja budući da je gotovo 90 posto korisnika podnijelo zahtjev, doznajemo od zadovoljno predsjednika Zvonka K. koji za svoje članove ima samo riječi hvale.

– Naš broj članova stalno se vrti oko 50, a kada imamo radne akcije uvijek nam se odazove i više članove nego je potrebno – kaže Zvonko K. te dodaje kako su velik dio posla oko vidikovca napravili sami, a u planu imaju još dosta toga. Tako će uskoro na vidikovcu izgraditi sanitarni čvor i sjenicu, a sve će moći koristiti i posjetitelji kojih već sada ima.

IMG 9998

Proslavi je i ove godine nazočio Hrvoje Miler, načelnik općine Špišić Bukovica, kao i Tihomir Majstorović, predsjednik Općinskog vijeća Špišić Bukovice(www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

[g-gallery gid=”504147″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content