OSTAO I BEZ NOVCA I BEZ VOZILA Pokušao “na crno” uvesti duhan vrijedan više od 12 milijuna kuna

Policija je prošlog tjedna na graničnom prijelazu u Terezinom Polju otkrila 35-godišnjeg vozača kamiona, inače bjeloruskog državljanina, s više od 90 kutija u kojima je bilo 19.846,10 kilograma neto (21.091,10 kilograma bruto) duhana, vrijednog gotovo 12 milijuna kuna.

Vozač je kutije prevozio u teretnom automobilu poljskih registarskih oznaka, u vlasništvu tvrtke iz Poljske. Ušao je u Hrvatsku, kupio duhan i napustio granicu nešto iza 11 sati prošle srijede, da bi se samo sat vremena kasnije, iz Mađarske, vratio na isti granični prijelaz u Terezino Polje.

Zbog nelegalnog i nezakonitog postupanja s duhanskom sirovinom, konkretno 90 kutija duhana, policija je obavijestila Carinski ured u Virovitici, a odmah je reagirala i mobilna jedinica Carine Osijek. Na granicu se vratio bez da je, sukladno čl. 115. Zakona o trošarinama i čl. 98. Pravilnika o trošarinama, obavijestio Carinsku upravu – Trošarinski ured za vezu o namjeravanom unosu duhanske sirovine i omogućio Carinskoj upravi provjeru i nesmetano obavljanje nadzora nad pošiljkom. Zbog povrede zakona, duhan mu je oduzet, a ostao je i bez vozila, dok se cijeli postupak ne okonča i ne podmiri dug državi za trošarine i sudske troškove.

Jer, vozač iz Bjelorusije zaradio je prekršajni nalog, kao i strana pravna i strana odgovorna osoba iz Poljske zbog prekršaja iz članka 132. stavak 1. točka 16. Zakona o trošarinama. Izrečena je i novčana kazna za stranu fizičku osobu, stranu pravnu osobu i stranu odgovornu osobu, u ukupnom novčanom iznosu od 181.000 kuna te po 100 kn troškova prekršajnog postupka ponaosob.

Za nelegalni duhan svi će platiti visoku cijenu – policija je izvijestila kako će biti podnesen zahtjev za naplatu trošarine u iznosu od 11.907.660 kuna, koliko vrijedi duhan otkriven na granici. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content