POŽAR NA KUĆI Stariji muškarac iz Karlovca Feričanačkog ostao bez krova nad glavom

Nedjelja ujutro odnijela je krov nad glavom starijem muškarcu iz Karlovca Feričanačkog. Naime, u njegovoj obiteljskoj kući izbio je požar u kojem je izgorjelo kompletno krovište te dobar dio kuće:

– Sve se dogodilo prebrzo. Krenuo sam upaliti svjetlo i otići susjedu po piće te shvatio da nema struje. Kada je susjed otišao svojoj kući provjeriti što je sa strujom, ja sam izašao van i vidio kod vanjske svjetiljke da frcaju iskre. Bilo mi je jasno da je došlo do kratkog spoja u električnoj instalaciji i možda se ništa ne bi dogodilo da sam imao vode. Naime, selo je trenutno bez vode jer su u tijeku radovi na vodovodu u Magadenovcu, selu pokraj nas, a struje nemam da pokrenem hidrofor, pa je susjed došao u pomoć, pokušali smo vodom iz bunara i kantom barem započeti gašenje te smo odmah pozvali vatrogasce.

No, obzirom da je strop od dasaka, stara gradnja, sve je vrlo brzo planulo i nije bilo spasa:

– Odmah po dolasku na mjesto požara uvidjeli smo da se radi o visokom stupnju požara, a s obzirom na to da naše društvo nažalost raspolaže sa samo jednom auto cisternom, uvidjeli smo da ta količina vode neće biti dovoljna za ugasiti požar pa smo pozvali u pomoć kolege iz Dolaca, Zdenaca i Čačinaca te kamion JVP-a Slatina. Krovištu nije bilo spasa, a i dobar dio kuće je nažalost izgorio. Srećom da nije bilo vjetra pa nije bilo širenja vatre na obližnje kuće, a vrlo je blizu je polje u kojem su složene bale slame. Treba svakako reći da su vatrogasci spasili maksimalno koliko se moglo, dakle dvije prostorije s ulične strane koje su ostale netaknute te ljetnu kuhinju i štagalj. Izvukli smo užarenu plinsku bocu, a ostalo je već vatrena stihija uhvatila – kaže zapovjednik DVD-a Robert Orina te naglašava kako je splet okolnosti ovog požara bio složen:

– Požar, odnosno vatra se provukla u krovište, a ono je sastavljeno od dva reda dasaka, štukature i knauf ploče. Požar se zavukao između dvije grede, razbuktao se ponajviše zbog toga što su štetočine navukle veće količine zapaljivog materijala kao što su kukuruzne tekunice i njihovo zapaljenje nam je zadavao veće probleme, no sve je stavljeno pod kontrolu.

Na intervenciji je sudjelovalo preko 20 vatrogasaca, požar je stavljen pod kontrolu. Intervencija je bila zahtjevna, ali iskustvo i kvalitetna taktička organizacija gašenja požara bili su ključni – zaključuje Orina.

Susjed Žarko Milošević nije mogao doći sebi:

– Pa nevjerojatno i žalosno. Prije samo sat vremena smo sjedili i pričali u toj kući i sada sve otišlo u dim. Kada sam otišao provjeriti u svoju kuću struju, vidio sama da kod mene ima i pohitao reći susjedu da kod njega nešto ne valja. No, čim sam izašao na cestu vidio sam da iz njegove kuće suklja gusti dim i sve mi je bilo jasno. Srećom brzo je izašao i nije mu ništa. Ma samo kad se sjetim da smo prije par dana renovirali zajedno tu kuću, i sada evo sudbine – kaže Žarko.  (www.icv.hr, vg)