REGIONALNI DANI EU FONDOVA U Virovitici sve o europskim projektima na jednom mjestu

U virovitičkom Centru kulture danas se održavaju  “Regionalni dani EU fondova”. Panel rasprava, radionice i stručna predavanja organizirani su od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova i Gradom Viroviticom. Riječ je o informativno-edukativnom događanju koje se održava diljem Hrvatske, a s ciljem da zainteresirani na jednom mjestu saznaju baš sve što treba znati o EU fondovima i kako iskoristiti priliku koju fondovi nude.

IMG 20190131 101900 Custom

VAŽNI ZA GRADOVE, ALI I GRAĐANE

-Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU organizira regionalne dane EU fondova s ciljem da bi se što više prikazale mogućnosti financiranja projekata EU fondovima i da naši građani, predstavnici poduzetništva, obrtnici i poljoprivrednici shvate da je riječ o nečemu mogućem i realnom. Postoje brojni primjeri i u ovoj, a i u svim drugim županijama unutar Republike Hrvatske gdje su se određeni poslovni i životni ciljevi naših poduzetnika, poljoprivrednika i obrtnika realizirali zahvaljujući upravo EU fondovima i to je smisao današnjeg okupljanja u Virovitici, koja je četrnaesti od ukupno 30 gradova koje ćemo s tim ciljem obići u Hrvatskoj.

Želimo što više popularizirati EU fondove koji imaju veliki značaj unutar Hrvatske jer velik broj investicija, a koje se tiču javnih investicija, realizira se upravo zahvaljujući EU fondovima – objasnio je Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Govoreći o privlačenju sredstava, napomenuo je kako je Hrvatska danas u puno boljoj poziciji u odnosu na samo tri godine. Hrvatska je kao najmlađa članica EU napravila značajan iskorak u privlačenju sredstava u vrlo kratkom roku, napomenuo je V. Žunac.

– S prvim siječnjem 2017. godine, od ukupne alokacije od 227 milijardi eura, bilo je ugovoreno nešto manje od 9 posto. Već s prvim siječnjem 2018. godine došli smo na 35 posto, s 3,2 milijarde eura. A početkom ove godine smo na 6,6 milijardi eura ugovorenosti, što je više od 62 posto. Možemo reći kako je riječ o zaista značajnom iskoraku u kojem prvi put koristimo ovako veliku alokaciju europskih sredstava – poručio je V. Žunac.

Projekti pak zahvaćaju sve segmente javnog i društvenog života – od poljoprivrede, gospodarstva, industrije, komunalne infrastrukture, obrazovanja, a korisnici su ne samo gradovi i općine nego i tvrtke i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge i organizacije civilnog društva.

IMG 20190131 103002 1 Custom

PRIMJER DRUGIMA

Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica u tom području imaju važnu ulogu i primjer su drugim sredinama, naglasio je V. Žunac. Slaže se i župan Igor Andrović koji kaže kako je naša županija vodeća županija u Slavoniji i Baranji po povlačenju sredstava upravo za mikro i mala poduzeća, kao i za ruralni razvoj.

-Ako govorimo o sredstvima koja su iskorištena po glavi stanovnika, isplaćeno je 3400 kn za 2018. godinu, što je puno više od svih ostalih županija koje su na području Slavonije,  Baranje i Srijema. U 2018. godini, VIDRA je ukupno provela 194 projekta za poljoprivrednike, male i srednje poduzetnike, u ukupnoj vrijednosti od 450 milijuna kuna.

Isto tako, već smo pokrenuli projekte koji se tiču Projekta Slavonije, Baranje i Srijema, odnosno razvojnog sporazuma i u okviru kojeg nas čekaju neke investicije poput Sirane, projekata kulturne baštine, centra Kulture u Cabuni, jezera u Orahovici…

Siguran sam da će svi ti projekti, kada završe i kada zažive, doprinijeti boljem razvoju gospodarstva na području naše županije, samim time i zapošljavanju, ali naravno i jednakomjernom regionalnom razvoju na području ne samo naše županije i nego i u cijeloj Hrvatskoj – poručio je župan Igor Andrović.

IMG 20190131 101642 1 Custom

Domaćin informativno-edukativnog događanja, gradonačelnik Ivica Kirin napomenuo je kako  je Virovitica primjer dobre suradnje ne samo graskih ustanova i Razvojne agencije VTA nego i suradnje sa Virovitičko-podravskom županijom i Razvojnom agencijom VIDRA. Rezultat te suradnje vidljiv je na projektima koji svakodnevno mijenjaju lice Virovitice, istaknuo je I. Kirin.

– Uspješno dobivena sredstva iz EU fondova rezultat su dobre pripreme naših agencija i marljivih ljudi koji danomice rade na projektima, na vrijeme smo se ekipirali i na vrijeme smo krenuli u natječaje. U cijeloj priči oko fondova i sredstava, važna su javna ulaganja, podizanje standarda, ali najvažnija su nam djeca i gospodarstvo.

Uz pomoć svim postojećim gospodarstvenicima, glavni nam je zadatak dovesti nove investitore, ali i iskoristiti sve one prednosti koje imamo sami – rekao je I. Kirin, naglasivši kako apsolutno podržavaju drvoprerađivačku i prehrambenu industriju, koje predstavljaju bazu gospodarstva na našem području. Nadalje, Gradu je važna svaka tvrtka, obrt i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, naglasio je I. Kirin. Pomoć njima kroz fondove osigurat će razvoj gospodarstva vlastitim snagama, zaključio je.

VLASTITI DOBRI PRIMJERI

U okviru prezentacije EU fondova, održana je i panel rasprava „Razvoj Virovitice kroz fondove Europske unije“. O tome kako sredstva iz EU fondova utječu na Viroviticu i njen razvoj govorio je gradonačelnik Ivica Kirin, dok je Tihana Harmund, ravnateljica Razvojne agencije VTA upoznala sve sudionike o tome koje sve projekte Agencija provodi, na kojim područjima i tko sve koristi sredstva iz EU. – Sve natječaje dočekali smo spremni i maksimalno smo iskoristili sva sredstva iz fondova koja su nam bila na raspolaganju – poručila je T.Harmund, dodavši kako su sretni što uz milijunske projekte poput obnove gradskog Dvorca i parka uspjeli kroz manje projekte osigurati potrebna sredstva i poduzetnicima, poljoprivrednicima, organizacijama civilnog društva.

Neda Martić iz Razvojne agencije Vidra VPŽ istaknula je kako je Agencija prošla dalek put od prvih natječaja na koja su se javljali, do danas, kada imaju 245 projekata vezanih samo uz gospodarstvo. Danas su sve službe i institucije umrežene i uhodane u pripremi projekata, suradnja između Grada i Županije je za svaku pohvalu pa danas mogu reći kako poduzetnik pravomoćnu građevinsku dozvolu može dobiti već za dva dana, poručila je N. Martić.

IMG 20190131 103828 Custom

O tome kako su sredstva iz EU fondova utjecala na njihovo poslovanje i rad, ulaganje u tehnologiju, povećanje proizvodnje, kvalitetniji plasman i konkurentnost na tržištu, govorio je predstavnik tvrtke Brana d.o.o. Ivan Obrovac iz Virovitice, Arijana Šafranko Salihćehajić iz Šaframa d.o.o. te Nenad Jirouš iz Poliboxa, obrta za proizvodnju namještaja iz Virovitice.

Nakon panel rasprave, održana su i stručna predavanja pod nazivom „EU fondovi kao mogućnost financiranja“. održana je i edukacija “Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova za male i srednje poduzetnike?” na kojoj su sudionici imali priliku saznati uvjete provedbe projekata koje je potrebno poznavati prije prijave na natječaj kao i kako izraditi projektni prijedlog. Na radionici su se također obradile teme vezane uz pripremu natječajne dokumentacije i proceduu slanja projektne prijave te na čemu se najviše gube, a na čemu dobivaju bodovi.

Uz zainteresirane poduzetnike i građane, Regionalnim danima EU fondova nazočili su i zamjenici gradonačelnika Virovitice Damir Marenić i Vlasta Honjek – Golinac, načelnici općina, županijski i gradski pročelnici i direktori tvrtki. (www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”504845″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content