Broj poduzetnika na području VPŽ nikad nije bio veći, a suficit vanjsko-trgovinske razmjene iznosi 77 milijuna eura

Broj poduzetnika na području Virovitičko-podravske županije nikad nije bio veći. U 2017. na području naše županije bilo je 1.064 poduzetnika, što je za čak 20 posto više (881) nego li ih je bilo 2015. Inače, usporedbe radi, 1995. godine bilo ih je 480.

Prezentirani podaci, mogli su se čuti na sastanku virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i Zlatka Pleše, odnedavno novog predsjednika Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore ŽK Virovitica, koji je u radnom posjetu Županiji bio uz direktora HGK ŽK Virovitica Milanom Vanđurom.

IMG 8427 Custom
foto: K. Toplak

– To su pokazatelji koji govore o rastu poduzetničkih subjekata na području Virovitičko-podravske županije, županije koja je oduvijek bila izvozno orijentirana, pa je tako u 2017. godini vanjsko trgovinska razmjena bila 267 milijuna eura, o čega je izvoz bio 172, a uvoz 95 milijuna eura. Naša županija je jedna od rijetkih hrvatskih županija koja godinama ostvaruje suficit, a on je za 2017. godinu iznosio 77 milijuna eura u vanjsko-trgovinskoj razmjeni – moglo se čuti od Zlatka Pleše i Milana Vanđure.

Untitled 11 Custom

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, istaknuo je kako i Virovitičko-podravska županija daje nemjerljiv doprinos u pozitivnim pokazateljima. Županija tako sufinancira kreditne linije poduzetnicima, plaća poduzetnicima smještaj u Poduzetničkom inkubatoru, pokrenula je sufinanciranje kamata na poljoprivredne kredite, a VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, samo je u prošloj godini provela 194 projekata za male i srednje poduzetnike, što se i osjeća u poduzetničkoj klimi na području Virovitičko-podravske županije.

IMG 8505 Custom
foto: K. Toplak

– Osim toga, VIDRA je provela i niz EU projekata za naše gospodarstvenike diljem županije, od Orahovice, Pitomače, Slatine, Virovitice… Županija prati trendove samozapošljavanja i kontinuirano nadopunjuje mjere za samozapošljavanje kroz subvencioniranje prostora u Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici. Trenutno posluje poduzetnički inkubator u Virovitici s 15 poslovnih prostora, no ove godine otvorit će se tri nova Poduzetnička inkubatora u Pitomači, Slatini i Orahovici. Radi se o novih 48 kompletno uređenih poslovnih prostora koji će biti na raspolaganju novim poduzetnicima potpuno besplatno. Tu su i mnogobrojni europski projekti, a sve to doprinosi povećanju broja zaposlenih, pa je Virovitičko-podravska županija, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, treće županija u Hrvatskoj po povećanju broja zaposlenih – naglasio je župan Andrović podcrtavši i odličnu suradnju s HGK ŽK Virovitica, a jedan od segmenata je i skorašnji 24. Međunarodni sajam Viroexpo koji će se u Virovitici održavati od 15. do 17. ožujka.

IMG 8445 Custom
foto: K. Toplak

Osim toga, predstavnici HGK Županijske komore Virovitica su u nastavku susreta upoznali župana sa radom Gospodarskog vijeća, Strukovnih grupa i Grupacija HGK – ŽK Virovitica, s preko dvadeset sajmova i ostalih promotivnih aktivnosti na kojima predstavljaju županijsko gospodarstvo u zemlji i inozemstvu, edukacijama kroz tridesetak stručnih predavanja godišnje, poslovima koje obavljaju iz sfere javnih ovlasti: izdavanjem certifikata, vođenjem očevidnika nekretnina koje se prodaju u ovršnom postupku, usklađivanjem autobusnih županijskih linija, izdavanjem obrazaca ATA karneta. Dali su informaciju o osam proizvoda s područja Virovitičko-podravske županije koji nose znak kvalitete HGK: Izvorno Hrvatsko i Hrvatska kvaliteta, a intenzivno nastavljaju aktivnosti da još sedam tvrtki ishodi ove znakove za svoje proizvode. Osobito su istakli uslugu HGK “Digitalna komora” te ostale nove usluge.

(www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content