Djelatnici Flore nastavili s orezivanjem platana pored crkve sv. Roka u Virovitici

Dolaskom ljepšeg vremena, nastavljeni su radovi na orezivanju i uređenju platana pored crkve sv. Roka u Virovitici. Od utorka djelatnici Flore VTC rade na održavanju platana čije su krošnje počele ugrožavati virovitičku crkvu.

Podsjetimo, plan održavanja platana izradio je Arboring, tvrtka za arborikulturu, urbano šumarstvo i šumarstvo koja ujedno vrši i nadzor radova. Plan uređenja predstavljen je prošle godine na tribini u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, gdje je Fran Poštenjak, stručnjak za arborikulturu, urbano šumarstvo i šumarstvo, govorio o konkretnim postupcima kojima će se očuvati zdravlje i izgled platana.

platane1

Ovaj projekt podržao je i Konzervatorski odjel Ministarstva kulture koji ističe kako prekomjerno narasla krošnja zatvara pogled na najvažniji spomenički kompleks u gradu, Franjevački samostan s crkvom sv. Roka te ga izravno ugrožava jer za vrijeme padalina baca vlagu na tek obnovljena pročelja, a lišće zatrpava oluke i otežava odvodnju padalinskih voda. Navedeni bi se problemi trebali riješiti stručnim orezivanjem, a kao trajnije rješenje, konzervatori ističu samo dobro promišljenu i detaljno projektiranu rekonstrukciju gradskog zelenila na toj lokaciji.

Radovi će trajati do petka, a za to vrijeme je zatvoren promet od 7.30 do 17 sati na Trgu kralja Zvonimira između raskrižja s Trgom kralja Tomislava i Ulicom Vladimira Nazora. Kako bi se izbjegle gužve pred kraj radnog vremena, promet će se privremeno otvarati od 14,45 do 15,30 sati. Za vrijeme privremene zabrane, promet je preusmjeren na ostale ceste u Virovitici u skladu s postavljenom prometnom signalizacijom. (www.icv.hr, ml; foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content