FOTO Orahovački srednjoškolci učili i uživali na stručnoj praksi u Sevilli

Dvadeset i osam učenika Srednje škole “Stjepan Ivšić” iz Orahovice, u pratnji profesorica Snježane Konopek i Zorane Vujatović te profesora Davora Jegera, boravilo je na stručnoj praksi u španjolskom gradu Sevilli.

Stručna praksa je u organizaciji “Erasmus+EuroJobs2” projekta i u potpunosti je financirana sredstvima EU u iznosu od 79.060 eura. Nakon objave natječaja u školi je bio veliki interes za uključivanje u Projekt i nažalost veliki broj učenika ostao je ispod crte. Birajući učenike gledali smo njihov školski uspjeh, uspjeh na praktičnoj nastavi i stručnoj praksi, ocjenu iz vladanja i ocjenu iz engleskog jezika.

U školi je odrađeno nekoliko kulturoloških i pedagoških radionica, a učenici su u sklopu projekta imali provjeru znanja engleskog jezika kao službenog jezika projekta putem Erasmusovog jezičnog tečaja OLS (Online Linguistic Support).

1902erasmus 1
foto: čitatelj

Oni koji su ostvarili slabiji uspjeh odrađivali su zadatke na engleskom jeziku putem svojih mobilnih aplikacija. Također, učenici su morali napisati motivacijsko pismo u kojem su trebali navesti razlog zašto baš oni trebaju biti uključeni u Projekt.

– Naši domaćini i partneri na Projektu EuroMind, osim prakse, osigurali su nam zanimljive izlete u Cordobu, na Gibraltar, a obišli smo i grad Sevillu te nogometni stadion Real Betisa, u kojem je igrao poznati bivši igrač NK Osijeka, a sada trener GNK Dinamo Nenad Bjelica. U Sevilli smo boravili tri tjedna. Na put su otišli učenici strukovnih zanimanja i to 11 komercijalista 3. razreda, tri CNC operatera 3. razreda, četiri automehatroničara 3. razreda, tri konobara 2. i 3. razreda te sedam kuhara 2. i 3. razreda – kaže koordinatorica Projekta orahovačke srednje škole Snježana Konopek.

komercijala
foto: čitatelj

Učenici su u Sevilli u manjim grupama bili raspoređeni po raznim lokacijama. Na praksu su odlazili samostalno upoznavajući grad.

– Osim stručnog i kulturološkog dijela učenici su imali organiziran tečaj španjolskog jezika u trajanju 15 sati. Na kraju su imali završni ispit koji su svi položili s uspjehom. Svi smo posebno bili oduševljeni našom španjolskom koordinatoricom Ramonom Bucur te smo ju pozvali da navrati u Hrvatsku i posjeti Slavoniju i Orahovicu – kaže prof. Konopek.

Najzanimljiviju praksu imali su učenici kuhari, koji su imali priliku upoznati španjolsku kuhinju, a istovremeno su promovirali “našu” sarmu i gulaš.

kuhari
foto: čitatelj

– Španjolska kuhinja je puno više pikantnija, začinjenija od naše, ali brzo smo se snašli i moram reći da sam oduševljena cijelom pričom i ovo je za mene veliko iskustvo za daljnje
školovanje, ali i buduće bavljenje kuharstvom – rekla je sudionica projekta, učenica 3. razreda kuhara, Monika Ravlić.

konobari
foto: čitatelj

Šime Nekić također je radio u kuhinji jednog restorana, gdje je šefovima pokazivao i dijelove domaće slavonske kuhinje.

-Pokazivao sam putem fotografija s interneta kako se peće npr. prase na ražnju i pripremaju neka naša tradicionalna jela. Sevilla i ovaj projekt su me oduševili, preporučio bih to svakom učeniku jer naučiti nove kulture, upoznati se s novim ljudima, a za nas kuhare i jelima kuhinje drugih zemalja je neprocjenjivo – kaže Šime.

Učenici konobari ostavili su dojam na svoje poslodavce do te mjere da su našem Francu Filipoviću ponudili posao, što je on glatko odbio, rekavši da će nakon završene škole posao potražiti prvenstveno u Hrvatskoj.

CNC operateri
foto: čitatelj

CNC operateri imali su priliku raditi na dva mjesta u privatnoj tvrtki te u praktikumu jedne srednje škole.

-Praktikum škole je veličine neke od naših tvrtki. Radili su na računalima gdje su pripremili sve za obradu i izradu zadanih elemenata. Automehatroničari su svoju praksu odradili u dvije radionice i ravnopravno su radili sa svojim majstorima. Komercijalisti su boravili većinom u trgovinama igračaka i tamo su se, osim stručnih znanja, prisjetili kako je to ponovno biti dijete – priča Konopek te dodaje jednu zanimljivost ovog edukativnog putovanja:

-Za kraj su naši  momci zajedno sa školom iz Valpova, koja je u isto vrijeme boravila u Sevilli, odigrali prijateljsku utakmicu sa španjolskim učenicima s kojima su boravili na praksi. Rezultat je bio fenomenalan, 15:2 za Hrvate! Tri tjedna brzo su proletjela i tuga što odlaze iz Seville dovoljan je dokaz da nam je bilo lijepo. Svim školama koje su u Projektima EU preporučili bismo da dio svoje prakse odrade upravo u tom gradu – zaključila je profesorica Snježana Konopek.

(www.icv.hr,vg)

automehatroničari
foto: čitatelj

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content