FOTO U Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica proveden projekt “Vrtim zdravi film”

Tijekom mjeseca siječnja i veljače u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica proveden je projekt “Vrtim zdravi film”. Projekt provode Hrvatski školski sportski savez i tvrtka Nestlé Croatia, kojim se promiče zdrava prehrana i tjelesno vježbanje učenika.

“Vrtim Zdravi Film” dio je globalne Nestlé inicijative pod nazivom “Nestlé Healthy Kids Global Programme”, koji za cilj ima educirati učenike sedmih razreda o važnosti pravilne prehrane i važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću.

5166 IMG 20190121 145949 Custom
foto: COOR Virovitica

Projekt se u Hrvatskim školama provodi od 2011. godine. Projekt ima nacionalnu pokrivenost i obuhvaća preko 40 osnovnih škola i oko 2500 učenika, a virovitički COOR je prva i jedina škola za učenike s teškoćama u razvoju koja se ove godine uključila u projekt.

-U našem smo Centru projekt provodili s učenicima petog, šestog i osmog razreda, ukupno devet učenika. Za potrebe i mogućnosti naših učenika projekt smo morali malo promijeniti i prilagoditi, ali su osnovni principi ostali isti. Na početku smo učenike upoznali s projektom i s osnovnim principima pravilne i zdrave prehrane, kao i tjelesne aktivnosti u svrhu poboljšanja i očuvanja zdravlja, a zatim i s logom Projekta, materijalima za provođenje (plakat, brošure, majice), Tanjurom pravilne prehrane, što sve treba sadržavati pravilna prehrana te posebno naglasili važnost redovite tjelesne aktivnosti i poticali učenike da se redovito bave nekom tjelesnom aktivnosti (u slobodno vrijeme vožnja bicikla, šetnja itd.) – kaže Marijana Strija, profesorica tjelesne i zdravstvene kulture.

5165 1 Custom
foto: COOR Virovitica

Projekt su provodili u četiri cjeline po dva školska sata, a na početku svake cjeline kao uvod održali su 15 minuta vježbanja u obliku OPV za cijelo tijelo. Sve su se aktivnosti odvijale u razredu, iako su naši razredi mali prostorom, ipak smo se nekako snašli i uspješno izveli i vježbanje kao i ostale aktivnosti.

-Govorili smo o voću, o različitim vrstama voća te koliko je voće važno u svakodnevnoj prehrani i koje voće učenici poznaju, a zatim smo napravili voćnu salatu od jabuka, banana, kivija, mandarina koja se učenicima jako svidjela i koju su s veseljem pojeli – kaže Strija.

Također su govorili i o povrću, o značenju povrća za svakodnevnu prehranu, koliko povrća treba pojesti svaki dan, koliko različitih vrsta povrća učenici poznaju, a zatim su pripremili i obrok od povrća: salatu od kupusa i mrkve, salatu od graha i kao dodatak kuhano jaje, što su učenici s tekom pojeli.

5167 2 Custom
foto: COOR Virovitica

-Učenicima smo predstavili i ponudili razne zdrave grickalice u obliku sušenog voća, kao npr. suhe marelice, grožđice, banane, šljive, ananas. Učenicima smo ponudili i pečeni batat koji su neki od njih prvi put vidjeli, ali ipak i s tekom kušali. Ponovili smo sve što smo naučili o pravilnoj prehrani i tjelesnom vježbanju, ponovili smo što sve čini Tanjur pravilne prehrane, namirnice koje treba svakodnevno konzumirati i u kojim količinama, a zatim smo igrali edukativnu igru u supermarketu i ispunjavali Anketni upitnik kao provjeru stečenog znanja o provedenom Projektu – poručuje Strija, voditeljica projekta u COOR-u kojoj su pomagali pripravnik Antonio Pavlović te razrednice navedenih razreda Lucija Gazić i Jasna Komar.

(www.icv.hr, ts, www.coorvirovitica.hr)

[g-gallery gid=”508559″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content