FOTO Zdenka i Jozo Šantak ”svjetski prvaci” u kuhanju bošpora

U subotu, 16. vejale, okupljanjem natjecatelja u sopjanskom mjesnom domu započela je 4. Bošporijada, koju je službeno otvorio virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Miris bošpora iz posuda za kuhanje devet ekipa, sedam iz Hrvatske i dvije iz mađarskih mjesta u kojima žive Hrvati, Starina i Martinaca, širio se prostorijom mjesnog doma. Kuhalo se uz opuštenu atmosferu, pravu domaćinsku, a nisu izostale niti šale i vicevi.

Kako je to ipak bilo natjecanje, oformljena je stručna komisija u sastavu: Katica Mareković, Jozo Szolga, Berislav Androš i Igor Andrović, koja je na koncu donijela svoj sud o ”svjetskom prvaku” u kuhanju bošpora. Tako su naslov ”svjetskih prvaka” ponijeli Zdenka i Jozo Šantak, viceprvaci su gosti iz mađarskog Starina, a treće mjesto pripalo je Marini i Tomislavu Šantaku.

Zahvalnice svim ekipama, te medalje i prigodne poklone najuspješnijim ekipama uručili su načelnik općine Sopje Berislav Androš i zastupnik hrvatske manjine u mađarskom parlamentu Jozo Szolga.

IMG 4741

– Slobodno možemo reći da se danas kod nas u Sopju održalo svjetsko prvenstvo u kuhanju bošpora. Bošpor je naše, sopjansko, tradicionalno starinsko jelo i nekada se pravilo najmanje dva puta tjedno, a danas sve manje, ali mi se trudimo održati tradiciju i upravo je Bošporijada jedan od načina kako bi ga oteli zaboravu. Nekada je bošpor bio doručak prije odlaska naših ratara na njivu. Sopje i sopjanski kraj poznati su po tom jelu i s razlogom nas nazivaju bošporašima, što nama ne smeta, štoviše, ponosni smo na to naše jelo – ispričao nam je načelnik općine Sopje Berislav Androš, koji je, kako kaže, i sam na bošporu odrastao.

Nakon dodijele nagrada, svi posjetitelji 4. Bošporijade uživali su u ovome, u Hrvatskoj i svijetu, jedinstvenom jelu uz taktove Boss banda. (www.icv.hr, adf, Foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”507697″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content