HZŽ Radna skupina za obrazovanje govorila o dva važna projekta za školstvo

Prva ovogodišnja sjednica Radne skupine za obrazovanje Hrvatske zajednice županija održana je u Zagrebu. Tema sjednice bila su dva važna projekta za školstvo, a riječ je o eksperimentalnom programu “Škola za život” te projektu “Školska prehrana” kojim se školama osiguravaju zdravi i uravnoteženi obroci. Sjednicu je, uz voditeljicu Radne skupine Vesnu Šerepac, otvorio predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

-Svjesni smo izazova s kojima se prosvjeta susreće svaki dan i znamo koliko je truda potrebno uložiti kako bi naši mladi sugrađani bili spremni za život koji je pred njima. Brojni projekti polako potiču promjenu u sustavu i vjerujem da čine dobar temelj za promjene koje su nam potrebne – rekao je Pauk.

Školu budućnosti predstavila je Božica Majhen, ravnateljica osnove škole Eugena Kumičića iz Slatine, s naglaskom na ulogu osnivača u kontekstu kurikularne reforme.

-Županije kao osnivači škola imaju neophodnu i sveobuhvatnu ulogu u izgradnji škola, učeničkih i studentskih domova, energetskih obnova škola, rekonstrukcije i adaptacije starih škola, a sve s ciljem stvaranja uvjeta za što kvalitetniji odgoj djece i što bolju podršku u realizaciji projekata – objasnila je Majhen.

big azsg3tNA23RGj85aduO7 Custom
foto: hrvzz.hr

Škola budućnosti predstavlja novu paradigmu učenja i poučavanja u kojoj je naglasak na razvijanju različitih kompetencija u sustavu odgoja i obrazovanja na području predmeta i među predmetnih tema među kojima se najviše ističe građanski odgoj. Prvi korak je eksperimentalni program “Škola za život” čiji je cilj istražiti, razviti, osmisliti i isprobati, a provodi ju Ministarstvo znanosti i obrazovanja uz partnerske institucije. Voditeljica Šerepac istaknula je da županije očekuju uputu Ministarstva o tome kako se što bolje pripremiti na nabavu određenih sadržaja, s obzirom na brojne odgovornosti koje snose kao osnivači škola.

Koprivničko-križevačka županija pokrenula je u partnerstvu s prehrambenom tvrtkom Podravka eksperimentalni projekt “Školska prehrana” kojeg je predstavila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek.

-Podravkin nutricionistički tim izradio je normative za jelovnike u skladu s nacionalnim smjernicama za zdravu i uravnoteženu prehranu, a jedan od ciljeva projekta bio je i plasman proizvoda lokalnih proizvođača na tržište – objasnila je Mušlek.

big 2ZjuKxNHGX8v5ySDTU0J Custom
foto: hrvzz.hr

U nastavku sjednice raspravljalo se o prijedlogu Pravilnika za produženi boravak koji uskoro kreće u javno savjetovanje. Voditeljica Šerepac pozvala je članove na sudjelovanje u savjetovanju, osobito obraćajući pažnju na ulogu osnivača.

(www.hrvzz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content