Predstavljena knjiga Nenada Piskača i film Jakova Sedlara ”Stoljeće srbijanskog terora 1918.-2018.”

U organizaciji UHDDR Zaprešić, suorganizaciji Zagrebačke županije, orahovačke udruge “Hrvatski domobran” i UHBDDR-a Duga Međa, u Orahovici je predstavljena knjiga i film “Stoljeće srbijanskoga terora 1918.-2018”. Riječ je o dugometražnom dokumentarnom filmu redatelja Jakova Sedlara, koji prikazuje nekoliko povijesnih cjelina počevši od srbijanske okupacije 1918. do uspostave Nezavisne Države Hrvatske. Nastavlja se razdobljem ustanka protiv NDH, te razdobljem komunističke Jugoslavije. Posljednja dva povijesna razdoblja odnose se na srbijanski ustanak protiv Republike Hrvatske u Tuđmanovom desetljeću (1991. – 2000.) i na razdoblje od 2000. – 2018.

Film i knjigu Nenada Piskača, po kojoj je film i rađen, u sklopu nacionalnog Festivala domoljubnog filma ”Gordan Lederer” predstavili su Dragutin Poturica direktor Festivala, Zorica Gregurić predsjednica Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara te Smiljan Tomašević dopredsjednika UHDDR Zaprešić i glasnogovornik domoljubnog Festivala.

2202sedlarfilm 2

-Prije svega ovaj današnji događaj želim posvetiti akademiku Marku Samardžiji koji nam je jak puno pomagao i na ovom filmu i cijelom festivalu, a prije nekoliko dana nas je nažalost zauvijek napustio. S festivalom ”Gordan Lederer” smo krenuli od samog imena, naime tražili smo jednog umjetnika po kojem bi nosio ime, a budući da je Gordan Lederer prvi umjetnik koji je poginuo u Domovinskom ratu, u dogovoru s njegovom suprugom festival smo nazvali po njemu. Već 5 godina vršimo predavanja o Domovinskom ratu u okolici Zaprešića i uvidjeli smo da mladi jako malo znaju o novijoj hrvatskoj povijesti, a ono što znaju je iskrivljeno pa smo se odlučili napraviti film kako bi ih što više educirali o istini Domovinskog rata i hrvatske povijesti općenito. Odradili smo već 13 projekcija po Hrvatskoj i ovaj festival neće stati dok ne dođemo u svaki grad i mjesto u Hrvatskoj – rekao je Tomašević te naglasio kako je knjigu i scenarij za film napisao Nenad Piskač, a da je isti rađen prema istinitim događajima i dokumentima.

O knjizi i filmu je pričala Zorica Gregurić posebno apostrofirajući ulomak iz predgovora knjige koju je napisao upravo pokojni akademik Marko Samardžija.
2202sedlarfilm 3

-Čitatelji ove knjige lako će zamijetiti ne samo autorovu zainteresiranost za velikosrpsku tematiku nego njegovo nastojanje da pokaže kontinuitet te unutarnje i nasilne politike još od monarhističke Jugoslavije pa sve do 90.-ih godina 20. stoljeća, tj. i u vrijeme socijalističke Jugoslavije. A neke značajke te zakašnjele imperijalne politike, autor uočava i raščlanjuje u svojim recentnim komentarima na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća. Posao mu je pri tome olakšati i neke sasvim suvremene izjave aktualnih srbijanskih političara, a autor ove knjige jednako je tako oštar u ocjenjivanju kako recikliranih velikosrpskih stajališta iz 19. stoljeća tako i suvremenih. Knjiga ima četiri poglavlja, a otvara ju tekst koji je poslužio redatelju Jakovu Sedlaru za scenarij filma – prepričala je predgovor Marka Samardžije za knjigu Nenada Piskača, Zorica Gregurić. Film i knjiga nastavljaju svoje putovanje, a sljedeća je postaja Đakovo. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content