60 MINUTA DO ZAGREBA Potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije za brzu cestu od Bjelovara do Terezinog Polja

U Sali za sastanke Virovitičko-podravske županije potpisan je ugovor za “Izradu svih vrsta idejnih i glavnih projekata s ishođenjem lokacijske i građevinske dozvole za DC12 Čvorište Vrbovec 2 (D10) – Bjelovar – Virovitica – Granični prijelaz Terezino Polje (granica Republike Mađarske)“. Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i u ime zajednice ponuditelja Oliver Kumrić, predsjednik Uprave IGH koja zajedno s Inženjerskim projektnim zavodom, Rijekaprojektom i Renconom čini zajednicu ponuditelja.

Potpisivanju ugovora za brzu cestu koja će spojiti Viroviticu s Bjelovarom, odnosno Zagrebom, nazočili su, između ostalih, potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, pomoćnik ministra za fondove EU Josip Bilaver, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, zamjenici župana Marijo Klement i Darko Žužak, zamjenik gradonačelnika Virovitice Damir Marenić.

IMG 0260

Vrijednost ugovora je 33,6 milijuna kuna (bez PDV-a), a njime je napravljen zadnji korak za dobivanje sve potrebne dokumentacije, prije građevinske dozvole i početka gradnje „ceste koja život znači“ za Virovitičko-podravsku županiju i grad Viroviticu. Rok za izradu dokumentacije je 20 mjeseci.

Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta govorio je o važnosti ovog projekta te upoznao nazočne s osnovnim parametrima 60 kilometara buduće dionice.

IMG 0263 e1550773133444

– Ovim projektom, nastavljamo kontinuirano ulaganje na prostoru Virovitičko-podravske županije. Realizacijom ovog ugovora počinje realizacija kapitalnog projekata koji nije samo važan za Virovitičko-podravsku županiju, već cijeli ovaj dio Hrvatske. Cesta od Svete Helene do Bjelovara i Terezinog Polja dugačka je 94 kilometara, a prolazi kroz tri županije. Njenom realizacijom, stječu se važne pretpostavke za gospodarski razvoj cijelog ovog kraja. Danas potpisujemo ugovor za dionicu od Bjelovara do Terezinog Polja, vrijednosti 33,6 milijuna kuna. Radi se o 60 kilometara četverotračne brze ceste u punom profilu za koju će se izraditi sva potrebna dokumentacija za izdavanje građevinske dozvole – rekao je Josip Škorić, najaviviši nove projekte.

IMG 0251

– Na inicijativu saborskih zastupnika, i iz Virovitičko-podravske županije, Josipa Đakića i Vesne Bedeković, radit će se cesta od Farkaševca do Bjelovara. Tijekom lipnja raspisat ćemo natječaj za realizaciju tih 17 kilometara. Državna cesta D12 je prije bila u ingerenciji Hrvatskih autocesta, no ona je spuštena na kategoriju državnih cesta. Stoga, do Farkaševca će ona biti u profilu autoceste, a potom će biti brza cesta, koja će biti slična kao i autocesta, samo neće imati zaustavni trak. Rok izrade za svu potrebnu dokumentaciju za koju potpisujemo današnji ugovor je 20 mjeseci – objašnjava Škorić istaknuvši rokove za realizaciju brze ceste.

– Ovih 60 kilometara ceste je veliki zahvat. Ne možemo govoriti o njenoj vrijednosti, jer za to moram imati svu potrebnu projektnu dokumentaciju. Realno je da se ona može realizirati u nekom četverogodišnjem razdoblju, od trena kada se počne graditi. Važno je naglasiti kako se ona nalazi u svim strateškim dokumentima ove Vlade RH, kao i to da je ona ključan projekt u razvojnom programu Slavonija, Baranja i Srijem – zaključio je Škorić.

Zadovoljstvo potpisivanjem ugovora iskazao je gradonačelnik Ivica Kirin istaknuvši važnost brze ceste za razvoj Virovitice.

IMG 0271

– Danas s ponosom mogu reći da je ovo zasigurno jedan od najboljih trenutaka u mojoj političkoj karijeri. Ovo je projekt o kojem pričamo više od 10 godina. Mijenjale su se vlade i ministri, a mi smo cijelo to vrijeme pokušavali progurati makar projektnu dokumentaciju. Danas je taj trenutak došao i koristim priliku da zahvalim predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, kao i svima ovdje nazočnima. Želim istaknuti da se Virovitica priprema za investicije, kroz prostorno-plansku dokumentaciju spremni smo za izgradnju zona, imamo geotermalni potencijal, nalazimo se na pola puta između Zagreba i Osijeka i jedino što nam nedostaje je taj komad brze ceste. To je ono što nam nedostaje kako bismo povukli investitore, ali i radnu snagu u naš kraj. Stoga je ovo za nas, za Grad Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju, doslovno „cesta koja život znači“ – naglasio je gradonačelnik Ivica Kirin.

Virovitičko-podravski župan, Igor Andrović, također je iskazao zadovoljstvo realizacijom ovog zadnjeg koraka prije početka gradnje brze ceste.

IMG 0279

– Ovo je jedan od najvažnijih projekata Virovitičko-podravske županije, ovo je zadnji korak prije početka gradnje brze ceste. Zahvaljujem se i Vladi RH, predsjedniku Andreju Plenkoviću, kao i svima koji su doprinijeli ovom projektu. U roku od dvije godine očekujemo da ovaj dio bude gotov, i kada dobijemo građevinsku dozvolu, tada ćemo moći krenuti s gradnjom brze ceste koja će biti iznimno važna i za Virovitičko-podravsku županiju i grad Viroviticu. Ova županija kontinuirano stvara sve preduvjete za gospodarski razvoj od gradnje poduzetničkih inkubatora, poduzetničkih zona. Cesta je ovo koja život znači, ona će doprinijeti razvoju gospodarstva, boljoj povezanosti s ostatkom RH, jer, Virovitica kao jedino sjedište jedne HR županije, udaljena je od najbliže autoceste, više od 70 kilometara – istaknuo je župan Andrović.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obratio se nazočnima pohvalivši izgled Virovitice i poručio kako može biti primjer drugima te da će izgradnjom brze ceste dobiti priliku za veći gospodarski razvitak.

IMG 0285

– U ovom trenutku u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj ulažemo oko 20 milijardi kuna te uz sve projekte mislim da je jedan od glavnih i priorit spojiti Viroviticu brzom cestom prema Bjelovaru, odnosno prema Zagrebu. Prošle smo godine ovdje otvorili Sjevernu obilaznicu koja je rasteretila sam grad, ali ova cesta će imati značaj lakšeg i dostupnijeg dolaska u Viroviticu, a to onda znači razvoj poduzetničkih zona i svega onoga što se ovdje pozitivno događa u ovo vrijeme. Drago mi je da svjedočim ovom potpisivanju te se nadam da će projektanti kroz rok od 20 mjeseci doći do građevinske dozvole koja je uvjet za početak radova na ovom prevažnom projektu – istaknuo je ministar Butković.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić naglasio je kako je brza cesta ono što je vlast ostala dužna građanima.

IMG 0294 Fotor

– Mislim da danas u Virovitičko-podravskoj županiji nema ozbiljnijeg projekta koji ima građevinsku dozvolu i koji se može financirati iz EU sredstava, da se ne financira, ne gradi, odnosno da nisu osigurana sredstva i potpisani ugovori u posljednje tri godine. Tu govorimo o velikim projektima kao što je Aglomeracija Virovitica, virovitički Dvorac, poduzetnički inkubatori, Park prirode Papuk, uskoro i Jezero u Orahovici, sustavi navodnjavanja… Za sve projekte koji su bili pripremljeni, uspjeli smo pronaći modalitete. Ono što smo ostali dužni našim građanima, a što nije bilo u našoj moći, odnosno nismo mogli iznaći načine financiranja jer nismo bili nadležni za to, je upravo ova priča o brzoj cesti. Nadam se da u drugoj polovici sljedeće godine možemo očekivati građevinsku dozvolu te da će se ovaj projekt financirati iz nove financijske perspektive 2021. – 2027. – rekao je Tolušić. (www.icv.hr, virovitica.hr, vpz.hr; foto: M. Lukačić)

[g-gallery gid=”508697″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content