Završila provedba projekta “Bee2Be” u sklopu kojeg je obnovljen Mali park u Virovitici

Završila je provedba projekta “Bee2Be” u sklopu kojeg je, između ostalog, obnovljen Mali park u Virovitici, a završna konferencija održana je u Pečuhu, u županijskoj vijećnici županije Baranja.

Završna konferencija i predstavljanje rezultata projekta započeli su pozdravnim govorom župana Madaras Zoltana koji je istaknuo veliku važnost uspješno implementiranog projekta čija se vrijednost nastavlja kroz rezultate istoga. Parlamentarni zastupnik također je kratkim govorom pozdravio prisutne sudionike te je uslijedilo stručno pčelarsko predavanje županijskog savjetnika, kao i predstavljanje projekta “Bee2Be” od strane komunikacijskom menadžera.

gabor may prezentacija Custom
foto: vta.hr

Tijekom završne konferencije predstavljene su planirane i ostvarene aktivnosti od kojih su najznačajnija Revitalizacija Malog parka u Virovitici, obuka zainteresiranih za zvanje pčelar te studijsko putovanje na kojem su razmijenjena iskustva mađarskih i hrvatskih pčelara. Održane su i brojne radionice prekograničnog karaktera na kojima su sudjelovali pčelari te ostali sudionici vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta pri čemu je na jednoj od njih izrađeno preko 45 kilograma medenih kolača. Održivost projekta vidljiva je u infrastrukturnom pogledu u obnovljenom parku u Virovitici koji predstavlja polazišnu točku tematske rute, izrađenoj Strategiji za razvoj pčelarska, tematskoj prekograničnoj “Bee-safari” turističkoj ruti koja povezuje pčelare s područja Virovitičko-podravske županije i Županije Baranja.

sudionici završne Bee2Be Custom
foto: vta.hr

Mobilna aplikacija “Bee2Be” objedinjuje brojne informacije o pčelarima i lokacijama pčelara s mađarske i hrvatske strane, ruti koja povezuje pčelare, mogućnostima korištenja apiterapije, prodajnim lokacijama meda, oglednom pčelarstvu i slično.

Uz navedeno, održane su i aktivnosti na kojima su pčelari zajednički sudjelovali na sajmovima putem kojih su prezentirali proizvedeni med, kao i proizvode od meda. Između ostaloga svečano je obilježen i Dan zaštitnika pčelara Sv. Ambrozije na kojem su brojni hrvatski i mađarski pčelari razmijenili iskustva u svom radu.

pozd.govor veleposlanika Small Custom
foto: vta.hr

Projekt “Bee2Be” prijavljen je i odobren na prvom pozivu za dostavu projektnih prijedloga Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska Hrvatska 2014.-2020.. U implementaciji je od 1. lipnja 2017. godine do 31. siječnja 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 252.314 eura, od čega Europska Unija sufinancira 85 posto, dok preostali iznos podmiruju korisnici projekta.

Glavni korisnik projekta je Grad Virovitica, a isti provodi s partnerima: Županijom Baranja, Turističkom zajednicom grada Virovitice te Razvojnom agencijom VTA.

(vta.hr, virovitica.hr)

teglice meda Custom
foto: vta.hr

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content