ZIMA KAO IZAZOV ZA SVAKI TIP KOŽE Deset savjeta za zdravu i sjajnu kožu čak i u hladnim danima

Hladni zimski dani uglavnom ne pogoduju koži te joj predstavljaju pravi izazov. Suha koža, peckanje, svrbež, osjećaj zatezanja i crvenilo – samo su neki od problema s kojima se mnogi bore. Kako biste izbjegli ove neugodne probleme, donosimo vam deset savjeta za zdravu i sjajnu kožu.

1. Hidratacija je ključna

Hidratantna krema koja savršeno funkcionira tijekom proljeća i ljeta nije takva i u drugim vremenskim uvjetima. Sukladno promijeni vremena trebate mijenjati i njegu vaše kože. Tijekom zime koristite hidratantnu kremu koja je na bazi ulja, a ne vode, jer će ulje stvoriti zaštitni sloj na koži koji zadržava više vlage od krema ili losiona.

2. Odmah nanesite losion
Losion za tijelo potrebno je nanijeti na kožu što brže nakon kupanja ili tuširanja. Koža je nakon čišćenja ranjiva i gotovo bez esencijalnih supstanci koje vašu kožu čine mekom i glatkom. Stoga, jer će losion zadržati vlagu na površini kože, što prije ga nanesete losion, to bolje.

3. Ne zaboravite njegovati svoje usne
Tanka koža usana teško će se bez zaštite nositi sa zimom. Ne zaboravite prikladno njegovati svoje usne kako bi što manje osjetile vremenske neprilike kojima su izložene. Stoga, uvijek uz sebe imajte balzam i to onaj na bazi prirodnih biljnih ulja.

4. Izbjegavajte vruće kupke
Uživanje u dugim i toplim kupkama nastojte staviti na stranu za vrijeme zimskih dana. Koliko god da su ugodne, ne rade uslugu vašoj koži, već upravo suprotno, vruća voda omekšat će vanjski sloj kože i time oštetiti njezinu zaštitnu barijeru te je učiniti podložnijom oštećenjima.

5. Previše šećera loše je za kožu
Da, previše slatkog loše utječe na kožu. Naime, šećer uništava i postaruje kožu pa ne treba pretjerivati s unosom slatkog. Naravno, možete si priuštiti nešto slatko, ali ne treba pretjerivati.

6. Njegujte ruke
Ruke su uvijek na „udaru“ i zbog toga ih treba dobro zaštititi. Treba ih mazati hidratantnim kremama, ali ne prati antibakterijskim sapunima koji uklanjaju i dobre bakterije. Dovoljno ih je prati običnim tekućim sapunom.

7. Za stopala brinite i zimi
Iako tijekom zime stopala nisu toliko izložena pogledima, ne smijemo ih zaboraviti. Njegujte ih toplom kupkom, odstranite zadebljalu kožu, uredite nokte i nahranite ih maskom.

8. Unosite hranu bogatu vitaminom C
Konzumirajte namirnice bogate vitaminom C, točnije agrume i tamno lisnato povrće. Tako ćete pomoći održavanju zdravlja kože jer vitamin C sudjeluje u stvaranju kolagena – proteina.

9. Zaštitite se od sunca
Ljeti štitite svoju kožu od sunca, a to biste trebali raditi i zimi. Zimsko sunce u kombinaciji sa snijegom također može oštetiti kožu te ostaviti tamne ožiljke na njoj. Postoje razne kreme za zaštitu od sunca zimi, a kao i ljeti dobro ih je nanijeti pola sata prije izlaska iz kuće. U slučaju duljeg boravka vani, ponovite postupak.

10. Stavite ovlaživač zraka u dom
Tijekom zime u domovima i uredima zbog grijanja dolazi do eksplozije vrućeg suhog zraka. Zbog toga postavite ovlaživače u prostorije u kojima boravite kako biste dobili više vlage u zraku i tako spriječili isušivanje kože. Možete staviti i nekoliko malih ovlaživača po prostoriji koji će raspodijeliti vlagu ravnomjernije. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content