FOTO Čarobna park-šuma Jankovac namamila izletnike na šetnju i odmor u prirodi

Zaljubljenici u prirodu, izletnici i planinari kao da su jedva čekali proljeće, a s njim toplo i sunčano vrijeme, kako bi pohrlili u jedan od najljepših krajeva Slavonije, kraj za koji neki kažu da je ”mali kutak Švicarske”. Danas (nedjelja) došli su na svoje –  natprosječna temperatura zraka privukla je velik broj izletnika i ljubitelja iskonske prirode u Park-šumu Jankovac.
Na parkiralištima, gdje se tražilo mjesto više, mogle su se zamijetiti registarske tablice vozila pristiglih iz svih dijelova Slavonije i Baranje, ali i šire. Neki od posjetitelja pobjegli su od naporne svakodnevnice kako bi ”napunili baterije” za naredni radni dan i tjedan, drugi, pak, vidjeti svu ljepotu netaknute prirode i iskoristiti je za fotografiranje.
Među potonjima bio je i naš fotoreporter koji Vam s Jankovca donosi prelijepu fotogaleriju.
IMG 8525
ŠTO SVE SKRIVA PARK-ŠUMA JANKOVAC?  
Jankovac, jedna od najljepših gorskih dolina smještena je na sjevernim obroncima Papuka na visini od 475 m. Bogata je hladnim izvorima i bistrim potocima, a okružena stoljetnim bukvama slavonske šume. Puna svježine i romantike, uvijek je bila privlačna svakom ljubitelju prirode, planine i mira.
Zbog izuzetnih prirodnih ljepota koje nigdje više ne možemo naći u Slavoniji, Jankovac je 1955. godine proglašen zaštićenom park-šumom. Ime izletišta Jankovac kao i Jankovačkih jezera veže se za ime grofa Josipa Jankovića, vlasnika tada brojnih posjeda od Voćina do Virovitice.
Park-šuma Jankovac sadrži brojne izuzetne prirodne fenomene za koje je najzaslužnija karbonatna podloga, a jedan od tih fenomena je i slap ”Skakavac”. Centralni dio Park-šume, odnosno glavni prostor okupljanja svih posjetilaca i izletnika je Planinarski dom Jankovac s velikom livadom. Južno od doma nalaze se dva umjetna jezera, stepenasto jedno iznad drugog, a koja ispunjavaju gotovo čitavu dolinu. Okolna stoljetna stabla odražavaju se na površini jezera, što gorskoj dolini daje poseban ugođaj.

55589273 268525110766518 3755108783274065920 n

”Grofova poučna staza” jedan je od važnijih infrastrukturnih objekata na Jankovcu i prvenstveno je namijenjena učeničkom uzrastu, ali i svima ostalima koji posjećuju Jankovačku dolinu. Staza je kružna, ukupne dužine 2260 metara. Uz stazu je postavljeno 16 informacijskih tabli koje govore o biljnom i životinjskom svijetu, geologiji i povijesti Jankovca.

Park-šuma Jankovac krije mnoge tajne. Jedna od njih je svakako legenda o Katarini. Legenda kaže kako se ta mlada djevojka zaljubila u stasitog i naočitog sina upravitelja staklane. Bila je to zabranjena ljubav, za koju upravitelj nije želio ni čuti. U svojoj nesreći, Katarina se odlučila baciti s vrha slapa.
Pritom je, udarivši desnim ramenom u stijenu, ostala bez desne ruke i izdahnula. Kao podsjetnik na njezinu nesreću izgrađen je kameni križ, koji se nalazi na Staklarskom groblju, gdje je, prema legendi, Katarina pokopana. (www.icv.hr, adf)
[g-gallery gid=”517880″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content