MEĐUNARODNI DAN PLANINARA Oni znaju sve šume, sve staze i tajne suživota s prirodom

Oni znaju baš sve puteve po našim šumama, znaju gdje su izvori pitke vode, gdje možete “uhvatiti” signal ako se izgubite i koje će vam biljke reći više o podneblju na kojem ste se našli. Ima ih oko 200, od vrtićaraca do osamdesetogodišnjaka, a jedno im je zajedničko- šetnja i istraživanje prirode.

papuk 1
foto: hpd-papuk.hr

Riječ je o članovima Hrvatskog planinarskog društva “Papuk” iz Virovitice, a koji su danas (četvrtak) u povodu Međunarodnog dana planinara Virovitičanima u centru grada, ispred sata, predstavili opremu, literaturu i s njima proveli ugodno vrijeme u razgovoru o ovoj važnoj aktivnosti kojom se bave.

S njima su bili i pripadnici HGSS-a stanice Orahovica, koji su također s građanima podijelili svoja iskustva u potrazi i spašavanju, korištenju opreme i zanimljivostima svog humanog djelovanja. Podršku im je, uz građane, dala zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac.

planine1 1

-Planinar može postati svatko tko voli prirodu, a iako je potrebna određena kondicija, ona će doći s vremenom i šetnjama, vježbanjem. Planinarenje ima bezbroj prednosti pa sve zainteresirane pozivamo da nam se pridruže, ako ne tijekom cijele godine kao novi članovi, ona bar kao simpatizeri i zaljubljenici u prirodu i to svake nedjelje.

To je dan predviđen za tradicionalnu šetnju našom Bilogorom, šetnja traje oko četiri sata i svi su zaista dobrodošli – srdačno je rekao Vladimir Subota, potpredsjednik Društva i dugogodišnji član. Kaže da će ove godine Društvo još veći naglasak staviti na obitelji i najmlađe članove te da je u planu za budućnost i jedna staza baš za djecu.

planine5

Ističe kako su Virovitičanima danas odlučili predstaviti opremu koju svaki planinar treba imati, ako razmišlja o odlasku u prirodu. A ona ima samo jedan imperativ – dobar par cipela, najbolje popularne ‘gojzerice’. Zatim slijedi nepropusna jakna i boca vode, a u ruksaku bi bilo dobro ponijeti i rezervnu odjeću i  hranu, ako se ide na dužu šetnju. Sve ostalo, nadograđuje se po uzoru na “planinarski staž”, kažu iskusni hodači.

SPAŠAVAJU U ŠUMI, SPILJAMA, NA BRZACIMA RIJEKA

Članovi Društva su već i iskusni vodiči, prošli su obuke i škole, a neki od njih postali su i vrijedni članovi HGSS-a stanice Orahovica. Spašavateljica Marika Marić ističe kako su svi spašavatelji potekli upravo iz planinarskih društava te da usko surađuju s njima.

planine13

Strpljivo je objašnjavala koju opremu koriste u svojim intervencijama i treninzima i to na baš svakoj podlozi i terenu, od zaleđenih obronaka, do brzaca i rijeka, u šumama… Posjetitelji štanda tako su mogli vidjeti “dereze” za hodanje po ledenim površinama, planinarski pojas, alpinističku kacigu, užad, transportna nosila, suho odijelo koje se koristi u akcijama spašavanja na brzim vodama, različite ruksake, kompas, karte…

– HGSS-ovci nisu samo odlični planinari, skijaši, nego su nam se i različite specijalnosti razvijale, kako nam se razvijala sama služba. Tako danas imamo i spašavatelje na brzim vodama, pilote ‘dronova’, koji su nam jako važni u različitim potragama, vodiče pasa, search managere koji su glavni u potražnim akcijama – o ovoj važnoj službi kaže M. Marić.

Ukazuje na važnu kartu Papuka na kojoj su ucrtane sve poznate staze, odmorišta i planinarske kućice, a na kojoj su zajedno radili s planinarima i detaljno prolazili svaki centimetar prostora, kako bi bio kvalitetno mapiran. Pomoć je to svim planinarima, ali i amaterima koji će tek krenuti u istraživanje ovog predivnog područja.

planine10

Svima onima koji će i ovog vikenda krenuti u prirodu, iskusni planinari i HGSS-ovci savjetuju da se informiraju o stazi koju planiraju prijeći, o vremenu koje ih očekuje, ali i da svakako jave bar jednoj osobi kamo su se uputili. Ujedno, uskoro će krenuti i sezona krpelja pa ovi ljubitelji prirode pozivaju sve šetače da prilikom boravka na otvorenom prilagode odjeću i obuću koja će im poslužiti za zaštitu odnosno i koriste zaštitna sredstva protiv insekata. (www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”511739″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content