Obilježen završetak radova na rodnoj kući Petra Preradovića: Za njegov 201. rođendan zasjala u novom ruhu

Danas (utorak) u Grabrovnici je svečano obilježen završetak radova na rodnoj kući hrvatskog književnika Petra Preradovića, i to na njegov 201. rođendan. Prigodnim programom obilježena je ova prekretnica u turističkoj i kulturnoj ponudi na području općine Pitomača. Rodna kuća Petra Preradovića, velikana hrvatske književnosti, uskoro će postati Memorijalni muzej u kojem će se na suvremen, moderan način kroz multimedijalni izložbeni prostor kronološki predstavljati pjesnikov život i stvaralaštvo.

54515229 293591024908727 3584058459420622848 n Custom

-Za multimedijalni postav smo od Ministarstva turizma povukli iznos od 500.000 kuna i uz brojne dokumente i eksponate koje smo sačuvali iz starog muzejskog postava, novi postav ćemo dopuniti novim dokumentima koji su nam ustupljeni od strane Hrvatskog državnog arhiva i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Muzejska zbirka imat će interaktivan karakter primjeren vremenu u kojem živimo – istaknula je saborska zastupnica Vesna Bedeković, predsjednica Odbora za obilježavanje 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića, dodavši kako se otvorenje muzeja očekuje za tri mjeseca na Vidovo i Dane općine Pitomača.

Podsjetimo, radove na obnovi rodne kuće Petra Preradovića, izvela je Bistra d.o.o. iz Đurđevca, a njihova vrijednost iznosila je 5,6 milijuna kuna. Nositelj projekta je Općina Pitomača, partner je mađarski grad Csurgó. Projekt dolazi iz programa prekogranične suradnje Hrvatska – Mađarska pod nazivom „Preradović i Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području“, a pripremila ga je Županijska razvojna agencija Vidra.

54415244 576508852833331 3875932277804367872 n Custom

– Ova kuća je bila u nekoliko navrata obnavljanja, ali vjerujem da je njezin današnji izgled to što smo svi željeli i sanjali kako bi trebala izgledati. Rodna kuća Petra Preradovića predstavlja biser u niski povijesnih i kulturnih znamenitosti, kako naše županije tako i cijele Hrvatske, ali i šire jer znamo da se loza Petra Preradovića proteže u nekoliko europskih zemalja. Već smo imali posjetitelje iz Austrije, a siguran sam da ćemo ih u budućnosti imati još više – rekao je predsjednik Općinskog vijeća Rikard Bakan, ujedno član Odbora za obilježavanje 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića.

Svečanosti završetka radova nazočio je i zamjenik župana virovitičko-podravskog Darko Žužak.

-Svjedoci smo da u posljednjih godinu dana investiramo značajna europska sredstva u projekte koji su vezani za kulturnu baštinu i turističku ponudu. Upravo je ovaj objekt pravi primjer, jer ćemo kroz njega prezentirati našu kulturnu baštinu, što će privući turiste. Trenutno se obnavljaju dvorci u Virovitici i Suhopolju, radi se na Kuriji u Kapela Dvoru i Noskovačkoj Dubravi, tako da ćemo završetkom ovih projekata dobiti vrlo kvalitetnu turističku infrastrukturu koju ćemo moći staviti u funkciju – rekao je Žužak.

54462698 1015665362154595 7138368781348241408 n Custom

Prema riječima Josipa Đakića, saborskog zastupnika, Petar Preradović ima posebno mjesto u srcima mještana općine Pitomača.

– Mislim da je najljepši poklon Petru Preradoviću za rođendan baš ovo potpuno obnovljeno zdanje koje će sigurno prenositi sve lijepe uspomene i pjesme koje je pisao i stvarao, a isto tako i njegov život koji je sazdan u ovim ovdje panoima koji govore o Grabrovnici, kakva je bila onda i danas. Pitomača nema puno kulturnih vrijednosti, no ovo što imamo s tim se dičimo i to ne smijemo zaboraviti. Ova kuća ne smije biti zatvorena ono mora cijeloj hrvatskoj i europskoj javnosti pokazati tko je bio Petar Preradović i gdje se rodio – istaknuo je saborski zastupnik Josip Đakić.

Svečanosti završetka radova nazočili su, između ostalih, i zamjenica gradonačelnika grada Virovitice Vlasta Honjek Golinac, ravnatelj Centra za kulturu Drago Britvić Rajko Stilinović, Igor Maresić, ravnatelj Osnovne škole Petra Preradovića Pitomača koja danas, na pjesnikov rođendan, slavi Dan škole. (www.icv.hr, ml; foto: Foto Begović)

[g-gallery gid=”514978″]

Povezane vijesti

Skip to content