PODRAVSKA LJEPOTICA Završeni su vanjski i unutrašnji radovi na rodnoj kući Petra Preradovića u Grabrovnici

Foto: K. Toplak

Obnovljena rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici je zasigurno „Podravska ljepotica“. Radovi na rodnoj kući jednog od najplodnijih i najcjenjenijih književnika hrvatske književnosti bit će jedno od najljepših zdanja takve vrste u Podravini, koje će u skoroj budućnosti biti Memorijalni muzej Petra Preradovića u Grabrovnici u kojem će se na suvremeni, moderni, i kroz multimedijski izložbeni prostor, kronološki predstavljati pjesnikov život i djelovanje.

Foto: K. Toplak

Naime, unutrašnji i vanjski radovi su završeni, obavljen je tehnički pregled, uskoro se očekuje dobivanje uporabne dozvole, a potom će se opremiti unutrašnjost. Prema riječima načelnika Općine Pitomača, Željka Grgačića, takva, potpuno obnovljena i opremljena rodna kuća Petra Preradovića, bit će otvorena za Vidovo. Ipak, već 19. ožujka ove godine, obilježit će se 201 rođendan Petra Preradovića (rođen je 19. ožujka 1818. godine).

Foto: K. Toplak

Radove na obnovi rodne kuće Petra Preradovića, izvela je Bistra d.o.o. iz Đurđevca, a njihova vrijednost iznosila je 5.627.281,38 kuna. Nositelj projekta je Općina Pitomača, partner je mađarski grad Csurgó. Projekt dolazi iz programa prekogranične suradnje Hrvatska – Mađarska pod nazivom „Preradović i Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području“, a pripremila ga je Županijska razvojne agencije VIDRA. (www.vpz.hr)

Foto: K. Toplak
Foto: K. Toplak