Predavanjem znanstvenice Snježane Martinović završilo obilježavanje 100 godina virovitičke Gimnazije

U Gimnaziji Petra Preradovića u Virovitici danas (petak) je predavanjem “Klinička ispitivanja lijekova i principi dobre kliničke prakse” znanstvenice Snježane Martinović završilo obilježavanje 100 godina Gimnazije. Na početku predavanja učenike je pozdravila ravnateljica Jasminka Viljevac. Potom je prepustila riječ bivšoj učenici, Pitomačanki Snježani Martinović koja je dio ekipe znanstvenika koji su otkrili lijek za zarastanje kosti. Naime, znanstvenici su nakon deset godina pripreme, razvoja, proceduralnih zamki kroz svjetske regulatorne agencije razvili prvi hrvatski lijek za globalnu primjenu – Osteogrow, odnosno lijek za regeneraciju kosti.

IMG 20190322 120237

– Cilj predavanja bio je učenicima približiti ono što ja radim. Dakle u posljednjih 20 godina bavim se kliničkim ispitivanjima lijekova i medicinskih proizvoda. U medijima je to u zadnje vrijeme vrlo često bilo prikazivano na različite načine i sigurna sam da javnost, a osobito ta mlada generacija ne znaju točno o čemu se radi, kako i zašto – rekla je S. Martinović kojoj se prva ljubav prema biologiji i znanosti javila upravo u ovoj gimnaziji.

– Prva ljubav prema biologiji i znanosti javila mi se upravo u ovoj gimnaziji. Biologiju mi je predavala profesorica Terlecky od koje sam dobila ocjenu koju nisam smatrala zadovoljavajućom te sam se iz nekakvog inata zainteresirala za biologiju. Taj prvi poriv slijedila sam dalje u životu, studirala sam Molekularnu biologiju na PMF-u u Zagrebu, nakon što sam magistrirala priključila sam se akademiku Vukičeviću u znanstvenim ispitivanjima na različitim razinama, dakle na bazalnoj znanosti, a kasnije i na kliničkoj primjeni tih lijekova koje smo otkrili – kaže S. Martinović te ističe da je to jednostavno bio put kojim je morala hodati jer drugih puteva, ako je i bilo nisu joj bili zanimljivi.

IMG 20190322 120445

S. Martinović posebno je zahvalila ravnateljici J. Viljevac što ju je pozvala na obilježavanje ove velike godišnjice gimnazije i nada se, kaže, da će  netko biti inspiriran upravo njezinim putem i radom.

– Nadam se da ću i ja nekome biti inspiracija, kao što su to meni bili brojni znanstvenici. No, prije svega, želim poručiti učenicima da slijede svoj osnovni unutarnji poriv, prvu ljubav, radost i užitak, a dalje je sve lako jer onda kao da više ništa ne radite jer radite ono što volite – zaključila je S. Martinović. (www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content