RAZVOJNA AGENCIJA VIDRA Samo prošle godine za poduzetnike provela 194 projekta vrijedna 444 milijuna kuna

Od svog osnutka, prije deset godina, Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA pripremila je i provela projekte vrijedne 116 milijuna eura – piše Župan.hr

Nakon što je objavljen podatak o rastu broja poduzetnika u Virovitičko-podravskoj županiji, kojih je na kraju 2017. bilo 1.064, a što je čak 20 posto više nego 2015. godine, istražili smo kojim projektima i mjerama županija pomaže svoje poduzetnike i potiče pozitivne trendove.

Županja, naime, sufinancira kreditne linije i poduzetnicima plaća smještaj u Poduzetničkom inkubatoru. Trenutno je poduzetnicima na raspolaganju 15 poslovnih prostora u Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici, a ove godine u planu je otvaranje još tri nova inkubatora – u Pitomači, Slatini i Orahovici. Riječ je o 48 kompletno uređenih poslovnih prostora koje će poduzetnici moći besplatno koristiti.

Uz to, županija je pokrenula i sufinanciranje kamata na poljoprivredne kredite, a županijska razvojna agencija VIDRA samo je prošle godine provela 194 projekta za male i srednje poduzetnike ukupne vrijednosti preko 444 milijuna kuna. Poduzetnici u VIDRA-i dobivaju svu potrebnu tehničku i stručnu pomoć u pripremi i provedbi projekata koje apliciraju na nacionalne i EU fondove.

Tako je VIDRA prošle godine provela 42 projekta iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti preko 144 milijuna kuna, pri čemu se čak trećina vrijednosti projekata odnosi na projekte poduzetnika iz Virovitice. Uglavnom je riječ o projektima ulaganja u fizičku imovinu. Tu su, potom, projekti u sklopu Mjere 6 PRR-a, odnosno potpore za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima i razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, a VIDRA ih je u prošloj godini prijavila 56, ukupne vrijednosti oko 12 milijuna kuna.

Što se tiče poduzetnika, odnosno trgovačkih društava, prošle godine VIDRA je u provedbi imala 21 projekt ukupne vrijednosti gotovo 24 milijuna kuna, a najviše projekata odnosi se na poduzetnike iz Virovitice.

Jedna od najatraktivnijih mjera PRR-a zasigurno je ona 7.4, koja se odnosi na ulaganje u društvenu infrastrukturu. VIDRA je tu prošle godine prijavila 10 projekata ukupne vrijednosti gotovo 54 milijuna kuna. Većina projekata njih 6, odnosi se na gradnju ili rekonstrukciju dječjih vrtića u općinama diljem županije, a tu su još i gradnja vatrogasnog doma, te doma udruga i dvije sportske dvorane.

Uz to, VIDRA je svim poduzetnicima i poljoprivrednicima na raspolaganju u pripremi EU projekata. Ukupno, VIDRA je od svog osnutka, u proteklih deset godina, provela 251 projekt ukupne vrijednosti 116 milijuna eura.

emina kovac1 Custom
foto: K. Toplak

Ravnateljica Emina Kovač kaže kako trenutno intenzivno rade na pripremi i provedbi projekata za JLS-ove te Virovitičko-podravsku županiju ukupne vrijednosti oko sto milijuna kuna.

– Pružili smo tehničku pomoć u pripremi projekta Kuća čaja, oaza mira čiji je nositelj Općina Špišić Bukovica, projekt je uspješno prijavljen u veljači na Zatvoreni poziv Promicanje održivog razvoja prirodne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema, a financira se u sklopu Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema. Ukupna vrijednost projekta je 9.410.745,66 kn. Pripremamo i projekt Turističko-rekreativnog centra “Jezero – Hercegovac – Ružica Grad” čiji je nositelj grad Orahovica. Projekt je u visokoj fazi spremnosti, vrijednost projekta je gotovo 90 milijuna kuna – pojašnjava ravnateljica Kovač.

Uz to, VIDRA priprema i 14 projekata prekogranične suradnje Interreg V-A Hrvatska- Mađarska gdje je rok za prijavu 3.5.2019 godine i gdje očekuju rezultate kao što je bio slučaj i ranijih godina.

– Zajedno sa Virovitičko-podravskom županijom te predstavnicima jedinica lokalne samouprave u pripremi su i projekti za Tehničku pomoć Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnoga razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Prema pozivu za tehničku pomoć na raspolaganju imamo 60 milijuna kuna za izradu tehničke dokumentacije za pripremu zalihe strateških projekata regionalnoga razvoja kako bi ojačali opće kapacitete na lokalnoj i regionalnoj razini za adekvatno planiranje i provedbu mjera usmjerenih na korištenje sredstava EU fondova – ističe ravnateljica VIDRA-e.

(župan.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content