Slatinčani peti put na Državnoj smotri simuliranih suđenja

U prostorijama Općinskog suda u Novom Zagrebu u subotu, 9. ožujka 2019. godine, održala se 12. Državna smotra simuliranih suđenja iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja na kojoj su sudjelovali i učenici Srednje škole Marka Marulića Slatina. Pod vodstvom profesora Zorislava Jelenčića za slatinski tim je nastupilo dvanaestero učenika: Veronika Beneš, Josipa Blašković, Barbara Gabrić, Ema Jajić, Sanja Kelemen, David Kokorić, Leonarda Kokorić, Kristina Mačinković, Irena Marušić, Luka Miličić, Antea Rap i Anamarija Vučković. Pripreme za suđenje trajale su tri mjeseca, a pravnim savjetima i saslušavanjem učenika pomogao je Zoran Šljivac, sudac Općinskog suda u Slatini.

DSCF3141

Nazočne učenike i mentore pozdravili su Ivana Mašić, predsjednica Općinskog suda u Novom Zagrebu, Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske te savjetnici za Građanski odgoj i obrazovanje Nevenka Lončarić-Jelačić i Tomislav Ogrinšak. Simulirana suđenja dio su učenja i stjecanja kompetencija iz područja međupredmetne teme Građanski odgoj i obrazovanje – na unaprijed zadanom predmetu kaznene parnice „Državno odvjetništvo – Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv Ane Grabar za kazneno djelo protiv službene dužnosti – davanje mita u pokušaju„ učenici se uče ulogama državnog odvjetnika, optuženika, oštećenika, svjedoka, odvjetnika i vještaka, redoslijedu izvođenja dokaza, ispitivanju i protuispitivanju.

DSCF3131

Tijekom simuliranih suđenja učenici usvajaju vještine argumentiranja, dokazivanja, logičkog zaključivanja, uočavanja važnih činjenica, nepristranog pristupa i javnog nastupa. Posebna važnost je u tome da učenici imaju priliku upoznati način rada i svrhu sudbenog sustava, čime se podiže svijest o važnosti uloge sudstva i vladavine prava u demokratskom društvu. Na simuliranom suđenju suočavaju se ekipe iz različitih škola, a presudu donosi pravi sudac. (www.icv.hr, vj)

nobel 2

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content