Snimljen film “Dobri pastir”, posvećen hrabrom svećeniku Flavijanu Šolcu, rođenom u Virovitici 1933. godine

U produkciji Udruge “Dr. Ante Starčević” iz Tovarnika, nakon dugogodišnjeg rada, završen je dokumentarni film “Dobri pastir”, redatelja Srđana Segarića, koji je posvećen pokojnom iločkom svećeniku fra Flavijanu Šolcu. Film prati kronologiju njegovog života kao i teško vrijeme komunističkog vremena i Domovinskog rata, u kojima je branio katoličku vjeru, kao i ljudsko dostojanstvo svake osobe.

Scenarij filma se temelji na intimnoj verziji Falvijanovog života kroz autentične iskaze svjedoka toga vremena koji svjedoče o njemu. Vizualno se film bazira na arhivskoj građi: fotografija, slika, dokumenta i filmskih zapisa iz tih vremena. Film arhivskim snimkama pokriva i lokacije u kojima je ovaj hrabri čovjek boravio i djelovao (Virovitica, Zagreb, Vukovar-Borovo naselje, Ilok, Rijeka).

Fra Flavijan Šolc 3 Custom
foto: čitatelj

Rođen je u Virovitici 31. srpnja 1933. godine. Kao mladić stupio je u franjevački red te je zaređen 29. lipnja 1959. godine u Zagrebu. 1962. godine dolazi u Borovo naselje sa teškim zadatkom, da organizira vjerski život, uglavnom radnika tvornice Borovo. Uporno i uz mnoge poteškoće uspijeva kupiti zemljište i gradi crkvu Gospe Fatimske u Borovu naselju.

U Ilok dolazi 1984. godine za župnika i gvardijana, gdje aktivno djeluje do 17. listopada 1991. godine, kada je nakon srpske agresije bio prisiljen napustiti župu i samostan.

Smjestio se u Rijeci, gdje pastoralno djeluje među prognanim vjernicima na prostoru Primorja i Istre. Sve godine progonstva bio je oslonac i tješitelj prognanika iločkog i vukovarskog kraja, te je u istima podržavao vjeru u povratak na rodnu grudu. U Ilok se vraća u proljeće 1998. godine, gdje djeluje kao vjeroučitelj, vodi duhovnu skrb u Domu starih i nemoćnih. U varaždinskoj je bolnici, nakon duge i teške bolesti, 16. studenog 2017. godine umro dugogodišnnji iločki svećenik i franjevac Flavijan Šolc.

snimanje filma o fra Flavijanu Custom
foto: čitatelj

Film će se predstaviti gradovima i mjestima u kojima je djelovao pokojni svećenik fra Flavijan Šolc, a nakon toga i širom Hrvatske.

(www.icv.hr, ai)

Redatelj snimatelj i producent Custom
foto: čitatelj

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content