ZAVRŠIO 15. VIRKAS Ove godine festival ponudio čak 48 događanja koje je posjetilo oko 10.000 gledatelja

Posljednjih mjesec dana u našoj županiji sve se vrtjelo oko kazališta. Nije ni čudno budući da je od 8. veljače do 10. ožujka trajao 15. Virkas, koji se posljednjih godina nalazi u samom vrhu kulturnih događanja našeg grada i županije, ali i ovog dijela Hrvatske. Virovitički kazališni susreti ove godine ponudili su čak 48 događanja koje je posjetilo oko 10.000 gledatelja. Na već daleko poznatom kazališnom festivalu gostovala su kazališta iz cijele Hrvatske, od Splita do Vinkovaca, a nastavila se i međunarodna suradnja pa su gostovala i kazališta iz Slovenije, Makedonije, Bugarske, Srbije i Rumunjske.

– Počeli smo s našom premijerom „Komšiluk naglavačke“ koju smo radili u koprodukciji s Gradski kazalištem „Zorin dom“ iz Karlovca. Već tradicionalno igrali smo i izvan Virovitice, u Pitomači, Orahovici, Slatini i Suhopolju, ali smo izašli i van granica županije te smo igrali i u Karlovcu. Ove godine na Virkasu smo imali dvije premijere, a druga je bila u koprodukciji s Kazalištem lutaka Zadar te smo uprizorili nadrealnu dramu „Viktor ili djeca na vlasti“ – rekao je Miran Hajoš, ravnatelj Kazališta Virovitica istaknuvši da je ovogodišnji festival ponudi čak 43 izvrsne kazališne izvedbe.

Među njima su i predstave za naše najmlađe, a ove godine u organiziranim terminima za škole djeca su mogla pogledati tri dječje predstave.
Također, Virkas je ponudio i glazbeni dio te su u suradnji s Glazbenom školom „Jan Vlašimsky“ i profesorom Marijom Petrinjakom u Boom-u održana četiri koncerta. Tako su posjetitelji u podnevnom terminu mogli uživati u izvedbama mladih glazbenika Jakova Košćaka i Ive Bobanović, Lucije Rako, kao i gitarista virovitičke glazbene škole te benda Ouagadougu koji su ponudili raznolik program, od rocknrolla do klasike. Tu je i izložba Lea Vukelića koji je predstavio 3D projekt, a koji je bio najviše namijenjen gospodarstvenicima kako bi im ukazali što se sve može u umjetnosti.

-Posebno bi se zahvalio tehnici Kazališta Virovitica koja je odradila ogroman posao i nisu stali s radom od Nove godine. No, već smo navikli na taj tempo, a kada vidimo punu kazališnu dvoranu to nam je kao zahvala za sav naš trud – istaknuo je Hajoš.

„Dvoje“ Teatra Exit najslađa predstava 15. Virkasa

Ove godine ocjene publike kretale su se od 3,5 do 4,82, a titulu najslađe osvojila je predstava “Dvoje“ Teatra Exit, koja je prošle godine osvojila i nagradu „Fabijan Šovagović“ za najbolju predstavu na festivalu Glumca. U predstavi u režiji Matka Raguža glume Bojana Gregorić Vejzović i Dražen Čuček koji su svojom izvrsnom izvedbom „kupili“ virovitičku publiku. (www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content