DANI MEDIJSKE PISMENOSTI U Kinu Slatina od 8. do 12. travnja održat će se ukupno 8 projekcija

U sklopu drugog izdanja Dana medijske pismenosti, od 8. do 12. travnja 2019. u dvanaest neovisnih kina diljem Hrvatske održat će se poseban filmsko-obrazovni program namijenjen učenicima starijih razreda osnovne i srednje škole.

Projekt se održava u organizaciji Agencije za elektroničke medije, UNICEF Hrvatska, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Kino mreže i Hrvatski filmski savez.

Za ovogodišnje Dane medijske pismenosti, HAVC je sinergijom svoja dva razvojna projekta, Filmske pismenosti i Kinoprikazivaštva, a u suradnji s Kino mrežom te uz stručnu podršku Hrvatskog filmskog saveza, oblikovao program od deset zabavnih, poučnih i originalnih domaćih kratkometražnih filmova – igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog roda – koje prate metodički uručci koji će kinoprikazivačima i nastavnicima poslužiti za vođeni razgovor s učenicima nakon kinoprojekcije.

Metodičke materijale potpisuju Ana Đordić, Jelena Modrić, Višnja Vukašinović i Uroš Živanović, selektor programa, a svi naslovi odabrani su stoga što su izvrsni primjeri za poučavanje o filmskoj umjetnosti kao samostalnom nastavnom sadržaju, a da istovremeno svojim formalnim i sadržajnim obilježjima koreliraju s temama iz područja medijske pismenosti.

Učenici od 5. do 8. razreda moći će tako pogledati dokumentarnu zagonetku Sindrom 17 grupe autora (Škola medijske kulture ‘dr. Ante Peterlić’, HFS), klasik Krste Papića iz 1971. Mala seoska priredba (Zagreb film), urnebesnu Mucicu Alda Tardozzija (Propeler Film), dokumentarnu komediju Ne vjeruj nikome Luke Čurčića (KKZ) i dokumentarno-eksperimentalnu stop-animaciju Plac Ane Hušman (Bonobostudio).
Srednjoškolski program čine humorna drama koja se odvija na roditeljskom sastanku, Ne pričamo o vama nego o djeci Luke Rukavine (ADU), biografski dokumentarac Srećko Kramp – skica za portret Višnje Vukašinović (KKZ), ekperimentalni film Kartograf Darie Blažević (KKZ), zatim montažna zavrzlama Cijena tišine, još jedan film nastao na `Školi medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’ (HFS), te slapstick-komedija Rođendan Petra Oreškovića (ADU).

U Kinu Slatina od 8. do 12. travnja održat će se ukupno 8 projekcija – 4 za osnovnoškolce i 4 za srednjoškolce. Dolazak učenika dogovoren je sa školama. (www.icv.hr, kinomreza.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content