FOTO Uz glazbenu pratnju održana Noć knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina

- PROMO -

Ovogodišnja Noć knjige, osma po redu, održana je u utorak, 23. travnja. Riječ je o manifestaciji koja pridonosi kreativanom poticanju čitanja, promociji knjige te razgovoru o njezinu statusu i važnosti u suvremenom društvu. Povod za to najpogodnije je upriličiti na Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Organizatori Noći knjige u nas su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina pridružila se obilježavanju Noći knjige od 23. travnja od 14 sati. Knjižničarka je održala pričaonicu u pedijatrijskoj ordinaciji dr. spec. ped. Željkice Gerenčir na temu “Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa”.

P4230053 Custom
foto: GKiČ Slatina

Od 16 sati održana je istoimena pričaonica i kreativna radionica s djecom u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Slatina. Knjižnicu je pod vodstvom Dajane Alinčić posjetila Udruga “Vretenac”. Članovi Udruge izrazili su želju za čitanjem novih naslova knjiga za mlade. Omiljeni likovi su im Harry Potter i junaci iz stripa kojima je uloga spasiti planet Zemlju i promijeniti svijet i ljude da budu dobri jedni drugima. Poznajući moć knjige, knjižničarka im je ponudila mnoštvo različitih priča u knjigama koje mame svojim atraktivnim izgledom. Nesvjesno, i oni najtvrdokorniji nečitači radoznalo su zavirili u maštovito opremljene stranice knjiga i pročitali što to piše u skrivenim pismima i porukama u različitim napravama koje se otvaraju istovremeno sa stranicom knjige i mame uzdahe iznenađenja. Članovi Udruge Vretanec dobili su besplatno članstvo u knjižnici, a također i osobe koje nikada nisu bile učlanjene.

U 18 sati za djecu, njihove roditelje, staratelje i sve ljubitelje dječje književnosti održan je književni susret s poznatom spisateljicom Maricom Milčec i predstavljanje njezine zbirke priča “Svaka je mrvica važna”. Susret je omogućila Školska knjiga iz Zagreba, odnosno regionalna voditeljica prodaje Saška Grgić-Knežević. Književni susret realiziran je u suradnji s Društvom Naša djeca Slatina.

P4230007 Custom
foto: GKiČ Slatina

U 20 sati otvorena je izložba slika Fabijana Nikića. Slike su izrađene tehnikom pirografije. Fabijan Nikić je rođen 1968. godine, umirovljeni je hrvatski branitelj i samohrani otac jedanaestogodišnje djevojčice. Slikanjem se bavi približno deset godine. Fabijan crta na drvenoj podlozi pomoću tanke užarene metalne niti prilikom čega nastaju tonovi svjetlije do tamno smeđe ili crne boje. Posebnost Fabijanovih slika je u tome što su rađene ručnim radom. Postoji tehnika bojenja uz pomoć lasera što ubrzava rad, ali je nemoguće postići velik raspon nijansi smeđe boje, a time i željenu ljepotu slike. Ovoga puta izložio je preko pedeset slika i nekoliko predmeta u drvetu. Na otvorenju izložbe sudjelovala je zavičajna pjesnikinja Azenija Relić pročitavši svoje dvije pjesme. Krunoslav Matišić odsvirao je na gitari jednu pjesmu koju je sam napisao i dvije ljubavne balade drugih autora.

(www.icv.hr, adf, GKiČ Slatina)

[g-gallery gid=”523137″]

Povezane vijesti

Skip to content