OTVOREN 24. SŠNIDOR Nastupa više od 1.100 hrvatskih branitelja, vojnih invalida Domovinskog rata, među kojima i 60-ak članova sportske ekspedicije VPŽ

U Sportskoj dvorani Borovo u Borovu Naselju, svečano je otvoren 24. SŠNIDOR koji se održava pod visokim pokroviteljstvom državnog vrha – predsjednice RH, Hrvatskog Sabora i Vlade HR, uz potporu Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara.

Otvoren je uz prigodne govore, izaslanika, predsjednice RH, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH, odnosno, posebnog savjetnika za branitelje Ante Deura, saborske zastupnica Marijane Balić i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Više od 1.100 hrvatskih branitelja, vojnih invalida Domovinskog rata iz 20 hrvatskih županija, Grada Zagreba i Herceg Bosne, pozdravili su i: saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, državni tajnik u MORH-u, Tomislav Ivić, te u ime domaćina, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije, Damir Barna, te gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava. Natjecatelje je blagoslovio župnik Župe sv. Josipa Radnika iz Borova Naselja, fra Slavko Milić.

Svečanosti su, između ostalih, nazočili i saborski zastupnici, Vesna Bedeković, Željko Raguž i Dražen Milinković, kao i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, Darko Žužak. U glazbenom dijelu, nastupili su: Branko Čulić Vukovarac i Dječji zbog “Zagrebački anđeli”, s kojima je HVIDR-a ostvarila uspješnu suradnju u sklopu projekta promicanja vrijednosti Domovinskog rata. Invalidi sportaši će se do nedjelje natjecati u 10 disciplina, boćanje, viseća kuglana, elektronski pikado, kuglanje, plivanje, stolni tenis, streljaštvo, šah, sportski ribolov, dok je zbog lošeg vremena, već tradicionalna prva disciplina, utrka u invalidskim kolicima, odgođena za subotu.

Pobjednički naslov brane višestruki prvaci – ekipa HVIDR-e grada Zagreba, dok će sportska ekspedicija HVIDR-e Virovitičko-podravske županije, sastavljena od šezdesetak članova, pokušati obraniti srebro izboreno na dva posljednja SŠNIDOR-a u Poreču, odnosno Makarskoj.

Tijekom SŠNIDOR-a održat će se i bogat popratni program, od predstavljanja knjige “Domovinski rat – pregled političke i diplomatske povijesti”, do brojnih predavanja, prezentacija, edukacija, tribina i duhovne obnove. Hrvatski ratni vojni invalidi položit će vijence i zapaliti svijeće na Memorijalnom groblju iz Domovinskog rata, a posjetit će i Memorijalni centar, Spomen domove hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti i Ovčari, a razgledat će i vodotoranj – simbol stradanja i otpora grada heroja Vukovara.

(www.vpz.hr, tm, foto: M. Bubaš i D. Žužak)

[g-gallery gid=”520502″]