POČELO VAZMENO TRODNEVLJE Na Veliki Četvrtak vjernici se sjećaju ustanovljenja Euharistije

Danas (četvrtak) u Katoličkoj Crkvi počinje Vazmeno trodnevlje, kroz koje se vjernici na poseban način pripremaju za najveći kršćanski blagdan Uskrs. Vjernici se danas, na Veliki četvrtak, sjećaju ustanovljenja Euharistije. Ovo je dan kojim ujedno završava korizmeno vrijeme.

Misa večere Gospodnje u župnoj crkvi sv. Roka bit će u 18.30 sati, a nakon mise bit će klanjanje i molitva pred Presvetim, u okviru Getsemanske ure. Svaki dan, od četvrtka do subote, vjernici u crkvi sv. Roka mogu u sedam sati ujutro sudjelovati na jutarnjoj molitvi i službi čitanja.

Ova tri dana za svakog vjernika predstavljaju važnu pripremu za Uskrs jer u sebi sadrže posebno duhovno bogatstvo, kaže fra Vedran Kos iz župe sv. Roka u Virovitici. Pogotovo jer je riječ o tome da sva tri dana liturgijski tvore samo jedan.

TRI DANA, JEDNO OTAJSTVO

– Bez vjere u Kristovo uskrsnuće sve ostalo bilo bi zapravo besmisleno, vjera ne bi bila smislena bez vjere u Krista uskrsnuloga, po čijem uskrsnuću i mi uskrsavamo i imamo vječni život.  Upravo se ta vjera očituje kroz ova sveta tri dana, Velikog četvrtka, Velikog petka i Velike subote, koji liturgijski tvore jedan dan.

Posljednja večera, koju slavimo četvrtkom, nema završetak ‘idite u miru’. Ona se nastavlja petkom i tek u subotu na kraju obreda se pjeva ‘idite u miru’. Dakle, ta tri dana tvore jedan dan otajstva posljednjih Isusovih stvari:  posljednje večere, na kojoj nam je ostavio spomen Euharistije koja zadobiva svoj smisao u muci na križu, koja je žrtva i koju slavimo na oltaru svaki put kad slavimo svetu misu, a potom i slavno uskrsnuće.

Ta tri dana duboko su u sebi povezana, tvore jednu cjelinu i sama svetkovina na nedjelju Uskrsa nema smisla ako nismo bili uronjeni u to otajstvo – smatra fra Vedran Kos koji poziva vjernike da ovih dana ipak pronađu vremena, unatoč svim obvezama koje nameću pripreme za Uskrs te da sudjeluju u svetim obredima.

OBRED PRANJA NOGU

Na sam Veliki četvrtak, svećenik će na večernjoj misi simbolično oprati noge dvanaestorici vjernika, u znak Isusovog pranja nogu učenicima na Posljednjoj večeri i njegovoj novoj zapovjedi ljubavi.  “Novu vam zapovijed dajem: ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas” (Iv 13, 34). Isusovo pranje nogu učenicima simbolizira poziv na služenje i ljubav, za koje je On sam prvi dao primjer, jer je služio drugima.

Nakon mise, u župnoj crkvi sv. Roka bit će klanjanje i molitva, u okviru tzv. Getsemanske ure, po uzoru na Isusovu molitvu u Getsemanskom vrtu, odnosno Maslinskoj gori. Ondje je učenike molio da budu s njim u molitvi, a nakon što ga je Juda izdao poljupcem, bio je odveden, osuđen, bičevan i mučen te raspet na križu.

– Pozivam sve ljude dobre volje da u molitvama donesu sve svoje potrebe, svoje obitelji, svoje bližnje i da ovih dana iskoriste priliku za obilje duhovnih milosti – poručio je fra Vedran Kos.

(www.icv.hr, mlo, foto: ilustracija, arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content