POLICIJA NAJAVLJUJE Uskoro kreće 24-satni nadzor brzine, u akciju uključeni svi raspoloživi policajci i sva oprema

I ove godine, temeljem Plana organizacije TISPOL- mreže prometnih policija država Europe održat će se 24-satni nadzor brzine na području cijele Republike Hrvatske i u preko 20 država članica TISPOL-a.

Kako brzina i dalje ostaje vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, ova akcija ima za cilj pridonijeti smanjenju stradavanja i povećanju svijesti vozača o nepotrebnom i opasnom prekoračenju zakonskih ograničenja te brzini neprilagođenoj uvjetima na cestama. Prema statističkim pokazateljima za 2018. godinu, od ukupno 317 poginulih osoba u prometnim nesrećama njih 158, odnosno 49,8% poginulo je zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

Stoga će se, od 00,00 do 24,00 sata, 3. travnja na području svih Policijskih uprava provoditi kontinuirani nadzor brzine kretanja vozila. Akcija je već najavljena na web stranicama svih Policijskih uprava, a građanima je ponuđena mogućnost da predlože lokacije za mjerenje brzine. Osim toga, građani i predstavnici medija mogu prisustvovati provođenju nadzora, za što se trebaju unaprijed javiti policijskoj upravi na svom području.

Akcija će se provesti na velikom broju lokacija, u naseljenim mjestima, izvan naselja i na autocestama. Svaka policijska uprava će odabrati one najpogodnije, od predloženih lokacija za vršenje nadzora. Koristit će se svi raspoloživi uređaji, a u provedbu će biti uključen maksimalno mogući broj policijskih službenika. Zbog obuhvaćanja što većeg broja, lokacije nadzora mijenjat će se svaka dva do tri sata.

– Suradnjom s medijima i građanima nastoji se podići svijest građana o njihovom doprinosu povećanju sigurnosti cestovnog prometa, odnosno smanjenju stradavanja u prometnim nesrećama zbog nepropisne i neprilagođene brzine – poručuju iz MUP-a.

Prvi rezultati akcije bit će objavljeni 4. travnja na web stranici MUP-a i svih policijskih uprava, a konačni, koji uključuju sve države članice koje sudjeluju u akciji bit će objavljeni naknadno, nakon što ih TISPOL prikupi. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content